Kocken och kungen

En kung som inte vill äta och en kock som inte törs laga mat! Vad är det här?

En berättelse som känns både klassisk och ny på samma gång är Kocken och kungen av Julia Donaldson med bilder av David Roberts. Här kan både matälskaren och matvägraren få sig ett gott skratt.

Kungen har tröttnat på den mat han får och letar efter en ny kock som ska laga den mat han längtar efter. Till slut återstår bara lättskrämde Bob. Av någon anledning fastnar kungen för just honom. Nu följer dråpliga scener när kungen berättar vad han vill ha och Bob inte törs göra det som krävs. Varje svar börjar han med "Hjälp!" sa kocken, "jag mår inte bra, för jag vågar inte det där som du sa..." Just att det omkvädet kommer igen förstärker rytmen och barn lär sig snabbt vad han ska svara och kan vara med i läsningen. Bilderna är härliga och visar en frodig kung och en mager och lättskrämd kock på vikingatiden, eller medeltid eller när det nu är med många roliga detaljer.

Julia Donaldson fortsätter som i sina tidigare böcker att skriva på vers. Rimmen flödar och är riktigt roliga. Det måste ha krävts mycket av översättaren Sara Jonasson för att få ihop rim och berättelse även på svenska. Boken passar både som klassisk saga, för dem som vill läsa på vers och dem som vill prata om mod och rädslor, men framför allt för dem som vill skratta tillsammmans.