Klass- och gruppuppsättningar

Sundbybergs kommunala skolor har tillgång till ett centralt bestånd av skönlitterära böcker i klass- och gruppuppsättningar för åk 1-9. De flesta titlar finns även som talbok, tala med oss om du behöver hjälp med nedladdning.

I listan kan du se vilka titlar som finns som talbok. Om det står att talbok med text kan man även läsa bokens text och se eventuella bilder om man använder dator, läsplatta eller smartphone.


LÄTTLÄSTA BÖCKER OCH LÄTTA KAPITELBÖCKER

Bross: Ny i klassen
Frank och hans familj ska flytta mitt i skolterminen. Boken skildrar hans avsked från gamla skolan, hans oro inför flytten och mötet med den nya. Allt går bra och han får snabbt nya kompisar i klass 1B.
Lämplig årskurs: 1-2
Sidantal: 61
Antal ex: 15
Finns som talbok med text

Spöket i skolan
Bross: Spöket i skolan
Dagen före skolstart, då Siri, Lova och Vicke ska börja i klass 1B, berättar Vickes storebror Alex skräckhistorier om hur hemskt det är i skolan. Så får de se något ruskigt innanför källarfönstret…
Lämplig årskurs: 1-2
Sidantal: 61
Antal ex: 15
Finns som talbok

Världens bästa riddare
Ljunggren: Världens bästa riddare
Den tredje fristående boken om Riddarskolan. Det ska bli en tävling i borgen om vem som är världens bästa riddare. Fiona och Egon upptäcker att någon har sågat i riddarnas lansar. De vuxna har inte tid att lyssna på barnen, så Egon och Fiona får själva undersöka saken. Boken ingår i serien Lätt att läsa.
Lämplig årskurs: 1-2
Sidantal: 61
Antal ex: 15
Finns som talbok med text

Lärn: Luddes första cup
Luddes fotbollslag Rävarna åker buss från Rävinge till Hudiksvall för att delta i en turnering med andra knattelag. Några föräldrar medföljer. Roliga situationer uppstår och med- och motgångar bearbetas.
Lämpliga teman: Fotboll, kamratskap
Lämplig årskurs: 3
Sidantal: 61
Antal ex: 30
Finns som talbok

Turbo och spökhuset
Sindt: Turbo och spökhuset
Bo, 10 år, kallad Turbo på grund av att han kan springa så fort, antar ett vad om att gå in i Spökhuset. I huset spökar Cyklopen, en udda, hemlös, gitarrspelande man, som dog för många år sen. Eller är det han som rör sig i huset?
Andra boken i serien om Turbo.
Lämpliga teman: Rädsla/mod, spöken
Lämplig årskurs: 2-4
Sidantal: 47
Antal ex: 30
Finns som talbok med text

Roliga timmen
Thor: Roliga timmen
Alva och tre andra övar i kuddrummet inför ett uppträdande på roliga timmen. Alva råkar dansa fel och det leder till konflikter. En bok om den svåra konsten att leka… fyra. Ingår i serien om Alva och Love.
Lämplig årskurs: 2-3
Sidantal: 44
Antal ex: 15

De nya skorna
Thor: De nya skorna
När Alva inte får följa med sin storasyster och hennes bästis till badet, går hon in i rummet där flickorna sover. Alva hittar Elins nya vita gympaskor. Efter en tur i potatislandet är de inte vita längre. Ingår i serien om Alva och Love.
Lämplig årskurs: 2-3
Sidantal: 44
Antal ex: 15
Finns som talbok

Trenter: Hjälp! Rånare!
Sebbe och Johanna, båda 9 år, bästisar och grannar, blir vittne till ett postrån. De lämnas lite för ensamma med att bearbeta upplevelsen. Boken skildrar hur de hanterar situationen genom att själva försöka spana efter rånarna istället för att prata med de vuxna.
Lämpliga teman: Deckare
Lämplig årskurs: 3-4
Sidantal: 145
Antal ex: 30
Finns som talbok

Hasse
Widerberg: Hasse – 204 dagar i Hans Henrik Olssons liv

Dagboksanteckningar av Hasse, 8 år, vars föräldrar är alkoholister. Språket är enkelt, avsnitten korta. Hasse leker, busar och utforskar livet. En period hamnar han på barnhem och hos fosterfamilj medan föräldrarna är på avgiftning och mormor på sjukhus. Slutet är (lite) hoppfullt.
Lämpliga teman: Dagböcker, social utsatthet
Lämplig årskurs: 3
Sidantal: 130
Antal ex: 30
Finns som talbok

Cirkusmysteriet
Widmark: Cirkusmysteriet
Tredje boken i den populära serien om Lasse-Majas detektivbyrå.
Under en cirkusföreställning blir värdesaker stulna av besökare. Flera misstänkta finns men Lasse och Maja löser mysteriet genom iakttagelser och logiska slutledningar!
Lämpliga teman: Deckare
Lämplig årskurs: 2-3
Sidantal: 80
Antal ex: 30
Finns som talbok

Monsterakademin
Widmark: Monsterakademin
Första boken i serien om Nelly Rapp och hennes hund London, som utbildas till monsteragenter och bekämpar allehanda skräckfigurer.
Nelly och hennes föräldrar blir bjudna på trist vuxenmiddag hos farbror Hannibal på hans stora gamla slott. Nelly och hunden smiter från sällskapet och hamnar hos Lena-Sleva, lärarinnan på Monsterakademin. Hennes utbildning till monsteragent tar sin början.
Lämpliga teman: Humor, skräck
Lämplig årskurs: 2-3
Sidantal: 96
Antal ex: 30
Finns som talbok


SVÅRARE KAPITELBÖCKER

Angerborn: Månfågel
Vendelas bästis har flyttat och hon har hust sett killen hon är kär i med en annan tjej. Hon skriver ett brev som hon gömmer nere vid vattnet och blir väldigt förvånad då hon strax därefter får ett svar. Men avsändaren uttrycker sig så konstigt och pappret ser så gammalt ut - vem kommer det ifrån?
Lämplig årskurs: 4-6
Sidantal: 211
Antal ex: 30
Finns som talbok

Bylock: Drakskeppet   
Samlingsvolym med hela Maj Bylocks vikingatrilogi: Drakskeppet, Det gyllne svärdet och Borgen i fjärran
Handling i första delen: Den frankiska riddardottern Petite, 10 år, blir bortrövad av vikingar och såld som träl i Norden. Hon upplever trälarnas tillvaro, men rymmer och blir omhändertagen av en runristare och hans barnlösa hustru.
Lämpliga teman: Vikingatiden, slaveri, främlingskap
Lämplig årskurs: 4
Sidantal: 338 (alla tre delarna - Drakskeppet 114 s., Det gyllne svärdet 100 s., Borgen i fjärran 120 s.) 
Antal ex: 30
Finns som talbok

Dahl: Häxorna 
Huvudpersonen råkar tillsammans med sin mormor ta in på ett hotell vid kusten just när häxornas världskongress går av stapeln där. Häxorna planerar att förinta alla världens barn med förhäxad choklad. Det slutar med att han måste offra sig och själv bli förvandlad till en mus för att rädda världen.
Filmad.
Lämpliga teman: Häxor, humor, skräck, hjältemod
Lämplig årskurs: 4-5
Sidantal: 217
Antal ex: 30
Finns som talbok med text

En bra klass
Drån: En bra klass

Den lugna sjätteklassen i Västfors skola består av välartade villabarn som alltid håller sams och aldrig bråkar. När Kelima, flyktingflicka från Bosnien kommer till klassen med svåra erfarenheter i bagaget, blir hon inte insläppt. Det blir bråk i klassen och stormiga föräldramöten . Ska Kelima förflyttas, eller ska man hjälpa henne? Författaren är mellanstadielärare.
Det finns ytterligare två delar: Hur kunde du, Kelima? och Kelimas väg.
Lämpliga teman: Mobbing, flyktingar
Lämplig årskurs: 4-6
Sidantal: 60
Antal ex: 29
Finns som talbok

Den osynliga flickan
Ellis: Den osynliga flickan
Berättelse från Afghanistan under talibanernas regim.  Parvana är 11 år när hennes pappa sätts i fängelse, och ingen kan försörja familjen längre, då kvinnor inte får arbeta. Mamma är deprimerad och orkar knappt ta hand om sin bebis. Parvana kläs ut till pojke för att kunna arbeta och gå familjens ärenden. Boken bygger på verkliga händelser och förhållanden.
Lämpliga teman: Kvinnoförtryck, fundamentalism, Afghanistan
Lämplig årskurs: 5-6
Sidantal: 158
Antal ex: 30
Finns som talbok

Foley: Habib – meningen med livet 
Habib, boende i Norra Botkyrka, skriver dagbok de sista veckorna i femman. Han frågar alla sina bekanta vad som är livets mening för dem. Alla ger olika svar, och Habib inser att de inte stämmer för honom, utan han måste söka sin egen mening.
Lämpliga teman: Förortsliv, dagböcker, livets mening,
Lämplig årskurs: 5
Sidantal: 213
Antal ex: 30
Finns som talbok

Gaiman: Coraline
Bakom en igenmurad dörr i Coralines hus hittar hon, efter en del mystiska händelser, en lägenhet som ser precis ut som hennes egen, med en likadan mamma ... eller förresten, är det inte något konstigt med hennes ögon? Boken börjar småmysigt och spännande och slutar alldeles gastkramande.
Lämplig årskurs: 4-6
Sidantal: 157
Antal ex: 30
Finns som talbok

Gavander: Fröken Europa
Klass 5A får en ny, mystisk fröken. Hon gör grupprummet till en magisk port genom vilken varje barn får göra en resa till varsitt europeiskt land.
Lämpliga teman: Europa, Förintelsen, Det delade Tyskland, språk
Lämplig årskurs: 4-5
Sidantal: 224
Antal ex: 50
Finns som talbok med text

Loppan
Gavander: Loppan och isprinsessan
Loppan har nyligen bytt skola på grund av mobbing. Till den nya klassen kommer en ny flicka som blir allas idol och klassens drottning. Till Loppans förvåning är hon trevlig. Strax därefter kommer, till hennes stora förskräckelse, mobbarflickan från hennes gamla skola. Denna försöker fortsätta med sina mobbingfasoner i den nya klassen, men misslyckas eftersom barnen har sunda relationer!
Lämpliga teman: Vänskap, mobbing
Lämplig årskurs: 4-5
Sidantal: 124
Antal ex: 30
Finns som talbok

Kompisboken
Hallberg: Kompisboken
Klara saknar kompis i klassen, utan att vara direkt mobbad. Hon får en kompisbok i födelsedagspresent och blir inspirerad till att iaktta det sociala spelet i klassen. Stor dramatik uppstår då den nye killen Anton trotsar klassens kung.
Lämpliga teman: Relationer, konflikter
Lämplig årskurs: 3-5
Sidantal: 153
Antal ex: 30
Finns som talbok

Herrström: Tusen gånger starkare
Signe är femton år och går i nian. I klassrummet är hon nästan osynlig, det är killarna som dominerar. Men en dag kommer en ny elev till klassen: Saga, en tjej med självförtroende och styrka. Hon är tusen gånger starkare än de andra och vågar ta plats på samma sätt som killarna. Signe och de andra blir nyfikna, saker och ting förändras i klassen.
Lämpliga teman: Genus
Lämplig årskurs: 8-9
Sidantal: 218
Antal ex: 30
Finns som talbok

Häxtävlingen
Ibbotson: Häxtävlingen
Den store trollkarlen Arriman ska välja sig en brud. Den häxa som gör den rysligaste och kraftfullaste trollkonsten vill han ha. Sju häxor gör allt för att vinna hans gunst.
Lämpliga teman: Spöken, skräck, humor
Lämplig årskurs: 4-6
Sidantal: 171
Antal ex: 30
Finns som talbok

Den svarta handsken
Korsell: Den svarta handsken
Några barn ska övernatta i en hemlig trädkoja i skogen. Så hörs mystiska ljud och en skum figur försöker ta sig in i kojan. Inkräktaren övermannas, flyr och lämnar efter sig en svart handske.
Samma händelseförlopp berättas från 3 olika synvinklar, en pojke, en flicka, samt inkräktarens.  Lärarhandledning finns och är inköpt.
Lämpliga teman: rädsla, att berätta, att se saker med andras ögon
Lämplig årskurs: 4-5
Sidantal: 57
Antal ex: 30

Flickan utan minne
Lidbeck: Flickan utan minne
Thriller. En flicka vaknar på en parkbänk och vet inte vem hon är, hur hon kommit dit, eller vad hon varit med om. Hon blir förd till sjukhus, där en journalist hittar henne och skriver i tidningen. En mentalsjuk kvinna som önskar sig ett eget barn utger sig för att vara mamman och hämtar henne...
Lämpliga teman: Skräck, identitet,
Lämplig årskurs: 4-6
Sidantal: 108
Antal ex: 30
Finns som talbok

Lindgren: Bröderna Lejonhjärta  
Astrid Lindgrens klassiska berättelse om Jonatan och Skorpan som dör och kommer till landet Nangijala där de deltar i kampen mot den onde riddar Tengil.
Lämpliga teman: Astrid Lindgren, döden, gott/ont, fantasi
Lämplig årskurs: 3-5
Sidantal: 228
Antal ex: 30
Finns som talbok

Mio min Mio
Lindgren: Mio, min Mio
Astrid Lindgrens klassiska berättelse om Bosse/Mio som lämnar sin eländiga stockholmstillvaro för ett underbart och fasansfullt äventyr i Landet i Fjärran.
Lämpliga teman: Astrid Lindgren, gott/ont, fantasi, skräck
Lämplig årskurs: 3-5
Sidantal:183
Antal ex: 30
Finns som talbok med text

Skuggan i väggen
Lundberg Hahn: Skuggan i väggen 
Micke flyttar till ett gammalt hus på landet. I hennes nya rum finns en fläck på väggen som det verkar vara något konstigt med. Spökigt och spännande! Skuggan i väggen vann Bokjuryn 2012 i kategorin kapitelböcker 9-12 år.
Lämplig årskurs: 4-6
Sidantal:183
Antal ex: 30
Finns som talbok med text

Eldens hemlighet
Mankell: Eldens hemlighet 
Roman med verklighetsbakgrund. Sofia, som bor i en liten by i Mocambique, förlorar som tolvåring båda benen då hon trampar på en landmina. Dessutom dödar minan hennes syster. I boken skildras Sofias hårda kamp och hennes väg till ett värdigt liv som byns sömmerska.
Lämpliga teman: Afrika, krig, barns villkor i andra länder
Lämplig årskurs: 5-7
Sidantal: 163
Antal ex: 30
Finns som talbok

Varg nosar och jagar
Nilsson: Varg nosar och jagar

Handling: Några barn ska städa ett semesterstängt tryckeri och hittar en beställning som glömts bort. De lär sig hantera maskinerna och startar en tidning.
Lämpliga teman: Företagsamhet, ekonomi, att skriva tidning
Lämplig årskurs: 4-5
Sidantal: 191
Antal ex: 30

Min vän Percy Shejken
Stark: Min vän Percys magiska gymnastikskor/ Shejken i Stureby

Två böcker i en volym med Ulf Starks humoristiska och halvt (?) självbiografiska barndomsminnen. I Min vän Percys magiska gymnastikskor beundrar huvudpersonen Ulf sin klasskamrat Percy (bör naturligtvis uttalas Päsjy som man gjorde i Sverige på 50-talet innan man kunde engelska!)
Percy gör alltid som han vill, gör livsfarliga saker och struntar i alla regler. Percy säger att hans mod kommer från hans osannolikt smutsiga och trasiga gymnastikskor, och Ulf är beredd att göra vad som helst för att få de skorna. Det gör han också, och upplever flera livsfarliga äventyr. Den vuxne läsaren förstår vilken social misär Percy lever i och Ulf kanske anar det...
Lämpliga teman: Bus, humor
Lämplig årskurs: 4
Sidantal: Min vän Percys magiska gymnastikskor 90 s., Shejken i Stureby 84 s.
Antal ex: 24
Finns som talbok

Kompishjärtat
Susso: Kompishjärtat 
Första boken i lättläst, populär kärleksserie. Fortsättes av: Kärleksexperimentet, Klapp, kram och kyss, Kafé Moonlight och Kär i Hanna
Hanna får ett anonymt kärleksbrev och hennes liv kompliceras av att hon tror det är från buskillen Big, fast det i själva verket är från bästa kompisen Leonardo.
Lämpliga teman: Kärlek, vänskap
Lämplig årskurs: 4
Sidantal: 94
Antal ex: 30
Finns som talbok

Det brinner!
Trenter: Det brinner!
Frida och Isabelle tror att det är de som orsakat att ödetorpet brinner. De lovar varandra att aldrig berätta vad som har hänt. En spännande och verklig thriller.
Lämpliga teman: Rätt och fel
Lämplig årskurs: 5-7
Sidantal: 161
Antal ex: 30
Finns som talbok

Wessnert: Sketna Gertrud och kung Magnus kalas 
Det är kris på Stockholms slott år 1336. Kung Magnus ska ha kröningskalas, men mästerkocken har dött. Den som ska rädda situationen är Sketna Gertrud, syltekonan, ensam mor med fem vilda barn. Boken har viss verklighetsbakgrund och förmedlar en hel del kunskap om livet i medeltidens Stockholm.
Lämpliga teman: Medeltiden i Sverige, humor
Lämplig årskurs: 4
Sidantal: 106
Antal ex: 30
Finns som talbok

Jag är en pojke med tur
Zak: Jag är en pojke med tur
Esmat växer upp i en by i Afghanistan där människorna lever i skräck för talibanerna. När en taliban vill tvinga Esmats mamma att gifta sig med honom så måste de fly. De ger sig av mot Kabul och på vägen händer det som inte får hända, Esmat tappar bort sin mamma och sin syster. Sex år gammal och alldeles ensam tar sig Esmat till Kabul och hamnar i en fabrik där han knyter mattor mot mat och husrum i många år. Så småningom hamnar han i Sverige. Det här är den sanna berättelsen om Esmat Nabi, han har berättat sin historia för Monica Zak.
Lämplig årskurs: 6-9
Sidantal: 63
Antal ex: 30
Finns som talbok

Pizza med svamp och ost
Åkerblom: Pizza med svamp och ost
Fredagen den trettonde september skulle Moa gått på sitt första högstadiedisco. Hon förbannar sitt öde då hon är tvungen att vara hemma och sitta barnvakt. Men vem ringer på dörren, med en stor pizzakartong i handen, om inte klasskompisen Samuel! Och dagen därpå vill han lära henne åka skateboard. Moa och Samuel blir inte ihop i den här boken, men den är inledningen till en kärlekssåpa i sju lättlästa delar om den välartade Moa och den dyslektiske och skateboardåkande buskillen Samuel.
Lämpliga teman: Kärlek, relationer
Lämplig årskurs: 5-7
Sidantal: 75
Antal ex: 30
Finns som talbok

Åkerblom: Hamburgare och coca-cola
Andra boken om Moa och Samuel. Fortsättning på Pizza med svamp och ost.
Lämpliga teman: Kärlek, relationer
Lämplig årskurs: 5-7
Sidantal: 73
Antal ex: 8
Finns som talbok

Klassikerpaket
Äventyrsklassiker (Maj Bylocks bearbetning) 6 ex av varje:
Defoe: Robinson Crusoe Finns som talbok med text
Burnett: En liten prinsessa Finns som talbok
Twain: Tom Sawyers äventyr
Hugo: Ringaren i Notre Dame
Finns som talbok
Kipling: Mowglis äventyr Finns som talbok
Lämplig årskurs: 3-5

Tema: Krig och konflikt 
Bečević: Resan som började med ett slut 3 ex Finns som talbok
Boyne: Pojken i randig pyjamas 3 ex Finns som talbok med text
Bärfuss: Hundra dagar 2 ex Finns som talbok
Einhorn: Ninas resa 5 ex Finns som talbok med text
El Khalil: Beirut, jag älskar dig 3 ex Finns som talbok
Güettler: Hämnd 3 ex
Levithan: En bit av mig fattas 2 ex Finns som talbok
Marianović: Sista kulan sparar jag åt grannen 2 ex Finns som talbok
Poulsen: Allahs riddare 3 ex Finns som talbok
Poulsen: Le, Smilja 3 ex Finns som talbok
Rosoff: Så har jag det nu 5 ex Finns som talbok
Wahldén: I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig 5 ex Finns som talbok
Lämplig årskurs: 9


BILDERBÖCKER

Bilderböckerna finns i 15 ex av varje.

Femtikronorskrämen
Adbåge: Femtikronorskrämen
När Martina äter frukost hittar hon fem guldtior i sin kräm. Sen går hon ut för att hitta något att använda pengarna till. Fulsnygga bilder med mycket att upptäcka.
Lämpliga teman:  Pengar, konsumtion, ”bildläsning”
Lämplig årskurs: 2-3
Sidantal: 24

Alfons och soldatpappan
Bergström: Alfons och soldatpappan
Alfons har fått en ny kompis, vars pappa har varit soldat på riktigt, i ett riktigt krig, i ett annat land. Det verkar tufft och spännande, tycker Alfons, och han och kompisen leker krig varje dag. Alfons vill att soldatpappan ska berätta hur det var i kriget, men denne vill inte, han vill helst inte tänka på det, säger han. Till slut tar han i alla fall båda pojkarna i knät och berättar om hur han låg och tryckte under ett bombanfall och studerade en liten myra som stretade på.
Slutsats: Krigets hjältar är de, som undviker våldet och istället försöker få vardagen att fungera.
Lämpliga teman: Krig, våld, flyktingar
Lämplig årskurs: 2-4
Sidantal: 30
Finns som talbok

Pelle och farbror Ottos
Lööf: Pelle och farbror Ottos uppfinning 
Farbror Otto = Nikolaus Otto, explosionsmotorns uppfinnare!
Boken berättar på ett suveränt pedagogiskt sätt, med tydliga och roliga bilder, om hur bensinmotorn och bilismen har förändrat människans tillvaro fram till nu.
Lämpliga teman: Teknik, bilar
Lämplig årskurs: 2-4
Sidantal: 26
Finns som talbok

Soppa på en spik
Maddern: Soppa på en spik
Den gamla skandinaviska folksagan återberättad på ett mycket bra språk, med konstnärligt högklassiga bilder. En vandringsman kommer till en snål bondkvinna och lurar/övertalar henne att laga en festmåltid åt honom.
Lämpliga teman: Folksagor, snålhet/gästfrihet, övertalningsförmåga
Lämplig årskurs: 3-5
Sidantal: 25

Nordqvist: Pannkakstårtan
Pannkakstårtan
En älskad bilderboksklassiker! Katten Findus vill fira födelsedag och på en riktig födelsedag måste man få pannkakstårta. Men då mjölet är slut och cykeln har punktering och nyckeln till snickarboden ligger i brunnen och en läskig tjur vaktar stegen, måste Pettson uppamma all sin finurlighet. Bildsidorna vimlar av detaljer att upptäcka, och små extrafigurer som kommenterar handlingen.
Lämpliga teman: Humor, livet på landet, orsakskedjor, ”bildläsning”
Lämplig årskurs: 2-3
Sidantal: 22
Finns som talbok

Håkan Bråkan
Olsson: Håkan Bråkan och morfar i himlen
Det börjar med en död fågel och en fågelbegravning. Sen råkar mamma nämna morfar, som dog innan Håkan föddes. Plötsligt blir Håkan jätteledsen för att morfar är död, och att han aldrig fått lära känna honom. Mamma och pappa förstår inte alls hur man kan sörja någon man aldrig känt, och dessutom dog för så länge sen. Men mormor förstår Håkans känslor!
Lämpliga teman: Död, sorg
Lämplig årskurs: 3
Sidantal: 26
Finns som talbok med text

Kärlekboken
Stalfelt: Kärlekboken (faktabilderbok)
En samtalsbok som behandlar ämnet kärlek. Den tar upp olika sorters kärlek – till idoler, Gud, pengar, husdjur mellan barn och förälder, man och kvinna, mellan 2 av samma kön,....hur blir man när man är kär, och hur visar man det. Ett uppslag visar hur barn kommer till. Allt illustreras av kluriga och roliga (och en del  ”snuskiga”) teckningar som barnen brukar älska att titta på. Lite vuxen styrning behövs för att få barnen att förstå att det finns en sammanhängande text att läsa!
Lämpliga teman: Kärlek
Lämplig årskurs: 3-5
Sidantal: 25
 
Våldboken
Stalfelt: Våldboken (faktabilderbok)
En samtalsbok som behandlar ämnet våld. Den tar upp olika sorters våld – slagsmål, psykiska kränkningar, krig, vårdslöshet i trafik, miljöförstöring, våld i sport och underhållning. Våldets konsekvenser, vad kan man göra istället... allt illustrerat med dråpliga teckningar. Lite vuxen styrning behövs för att få barnen att förstå att det finns en sammanhängande text att läsa.
Lämpliga teman: Våld
Lämplig årskurs: 3-5
Sidantal: 25


GRUPPUPPSÄTTNINGAR

Matilda och hennes kompisar ska sova i tält i Katrins trädgård. Naturligtvis ska killarna härmas och tälta i trädgården bredvid…
Lämplig årskurs: 2-3
Sidantal: 64
Antal ex: 3
Finns som talbok

Det mystiska bandet
Doyle: Det mystiska bandet
Lättläst version av Sherlock Holmes-novellen ”Det spräckliga bandet”.
Lämplig årskurs: 5 och uppåt
Sidantal: 59
Antal ex: 3
Finns som talbok

Hur sagorna blev till / Hassan i kalifens säng
Lättläst version av en skämthistoria ur Tusen och en natt, på temat ”den rike och den fattige byter plats”. Inledning med berättelsen om sagoberätterskan.
Lämplig årskurs: 1-3
Sidantal: 59
Antal ex: 3
Finns som talbok

Metteborg
Lagercrantz, Rose: Metteborgs öden och äventyr på lågstadiet, del 1 och del 3
Lättläst och inkännande om livet på lågstadiet.
Lämplig årskurs: 1-3
Sidantal: 68 (del 1) och 69 (del 3)
Antal ex: 3 +3
Finns som talbok

Nasreddin Hodja
Nart: Nasreddin Hodja-historier del 1 och 2
Korta, roliga och kluriga berättelser med ursprung i Turkiet. Hodja är ömsom en tokdåre, ömsom en vis man, men alltid med nya synsätt på tillvaron.
Lämplig årskurs: 2-3
Sidantal: 46 (del 1) och 63 (del 2)
Antal ex 3+3
Finns som talbok

Tsatsiki och kärleken
Nilsson-Brännström: Tsatsiki och kärleken
Tsatsiki tillbringar sommarlovet hos pappa bläckfiskaren i Grekland. Farfar dör. Tsatsiki börjar fyran och får en lillasyster. Fjärde boken i serien om Tsatsiki.
Lämplig årskurs: 3-4
Sidantal: 135
Antal ex: 5
Finns som talbok

Död mans brud
Stiessel: Död mans brud
4 st gamla folkliga spökhistorier i lättläst form
Lämplig årskurs: 4-5
Sidantal: 76
Antal ex: 7
Finns som talbok

Stiessel: Den hängdes hus
4 st lättlästa spökhistorier + 4 korta avsnitt med bakgrundsfakta
Lämplig årskurs: 4-5
Sidantal: 69
Antal ex: 4
Finns som talbok

Trolldom
Stiessel: Trolldom
4 lagom skrämmande och mystiska berättelser om magi och folktro. Faktaavsnitt om olika folktroföreteelser. Bilder av Hans Arnold.
Lämplig årskurs: 4-5
Sidantal: 96
Antal ex: 3
Finns som talbok


FAKTA- OCH SAMTALSBÖCKER

Fröken Europa
Gavander: Fröken Europa
Klass 5A får en ny, mystisk fröken. Hon gör grupprummet till en magisk port genom vilken varje barn får göra en resa till varsitt europeiskt land.
Lämpliga teman: Europa, Förintelsen, Det delade Tyskland, språk
Lämplig årskurs: 4-5
Sidantal: 224
Antal ex: 50
Finns som talbok med text

Allt det tjejer och killar
Höjer: Allt det tjejer och killar tycker och tänker innerst inne
Samtalsbok. Dan Höjer, f d chefredaktör på Kamratposten har intervjuat barn och ungdomar om deras åsikter kring vad som är viktigt i livet.
Boken är delad i 6 temaavsnitt: Tro, Vänskap, Makt, Vardagsliv, Framtid och drömmar, Kärlek.
Lämpliga teman: Livsfrågor
Lämplig årskurs: 4-5
Sidantal: 96
Antal ex: 30
Finns som talbok

Pelle och farbror Ottos
Lööf: Pelle och farbror Ottos uppfinning (bilderbok)
Farbror Otto = Nikolaus Otto, explosionsmotorns uppfinnare!
Boken berättar på ett suveränt pedagogiskt sätt, med tydliga och roliga bilder, om hur bensinmotorn och bilismen har förändrat människans tillvaro fram till nu.
Lämpliga teman: Teknik, bilar
Lämplig årskurs: 3-4
Sidantal: 26
Antal ex: 15
Finns som talbok

Kärlekboken
Stalfelt: Kärlekboken (faktabilderbok)
En samtalsbok som behandlar ämnet kärlek. Den tar upp olika sorters kärlek – till idoler, Gud, pengar, husdjur mellan barn och förälder, man och kvinna, mellan 2 av samma kön, ....hur blir man när man är kär, och hur visar man det. Ett uppslag visar hur barn kommer till. Allt illustreras av kluriga och roliga (och en del  ”snuskiga”) teckningar som barnen brukar älska att titta på. Lite vuxen styrning behövs för att få barnen att förstå att det finns en sammanhängande text att läsa!
Lämpliga teman: Kärlek
Lämplig årskurs: 2-4
Sidantal: 25
Antal ex: 15
 
Våldboken
Stalfelt: Våldboken (faktabilderbok)
En samtalsbok som behandlar ämnet våld. Den tar upp olika sorters våld – slagsmål, psykiska kränkningar, krig, vårdslöshet i trafik, miljöförstöring, våld i sport och underhållning. Våldets konsekvenser, vad kan man göra istället... allt illustrerat med dråpliga teckningar. Lite vuxen styrning behövs för att få barnen att förstå att det finns en sammanhängande text att läsa.
Lämpliga teman: Våld
Lämplig årskurs: 2-4
Sidantal: 25
Antal ex: 15

Westman: Pojken och tiden – tidsmaskinen 
Fristående fortsättning på boken Nya Pojken och Tigern.
Handling: Pojkens farfar har byggt en tidsmaskin och plötsligt råkar pojken förflytta sig till stenåldern. Där är en flicka på väg att offras till gudarna, och han måste rädda henne. Det blir en spännande resa genom Sveriges historia.
Lämpliga teman: Svensk historia.
Lämplig årskurs: 3-4
Sidantal: 110
Antal ex: 30
Finns som talbok


DIKTER OCH FOLKSAGOR 
 
Barnens versbok
Barnens versbok
Diktantologi med ett bra urval klassiska och moderna dikter, rim och ramsor.
Lämpliga teman: Dikter, rim och ramsor
Lämplig årskurs: Alla
Sidantal: 261
Antal ex: 30
Finns som talbok

Hur sagorna blev till / Hassan i kalifens säng
Lättläst version av en skämthistoria ur Tusen och en natt, på temat ”den rike och den fattige byter plats”. Inledning med berättelsen om sagoberätterskan.
Lämplig årskurs: 1-3
Sidantal: 59
Antal ex: 3
Finns som talbok

Maddern: Soppa på en spik (bilderbok)
Den gamla skandinaviska folksagan återberättad på ett mycket bra språk, med konstnärligt högklassiga bilder. En vandringsman kommer till en snål bondkvinna och lurar/övertalar henne att laga en festmåltid åt honom. Lämpliga teman: folksagor, snålhet/gästfrihet, övertalningsförmåga
Lämplig årskurs: 3-5
Sidantal: 25
Antal ex: 15

Nart: Nasreddin Hodja-historier del 1 och 2
Korta, roliga och kluriga berättelser med ursprung i Turkiet. Hodja är ömsom en tokdåre, ömsom en vis man, men alltid med nya synsätt på tillvaron.
Lämplig årskurs: 2-3
Sidantal: 46
Antal ex 3+3
Finns som talbok

Skönhet, odjur, häxor, prinsar
Skönhet, odjur, häxor och prinsar 7 klassiska sagor återberättade av Marie-Louise Ramnefalk. Korta rader underlättar läsningen. Suggestiva bilder av Peter Bergting. Denna sagosamling väjer inte för det ruskiga och grymma. Bör absolut läsas av läraren först!
Lämplig årskurs: 3 och uppåt
Sidantal: 98
Antal ex: 30

Tio grissvansar
Tio grissvansar och en drake – sagor från Någonannanstans Sagosamling i bilderboksformat, med 10 korta folksagor från olika länder.
Sagorna kommer från Lettland, Polen, Chile, Egypten, Afghanistan, Somalia, Albanien, Kina och Irak.
Lämpliga teman: Folksagor
Lämplig årskurs: 3-5
Sidantal: 46
Antal ex: 30
Finns som talbok
 

 

 

Skrivet av: Personalen den 19 april 2012