Kasta syra

Det gör ont - så fruktansvärt ont.

Marzia var nästan alltid glad och tyckte om att gå i skolan. Hon ville studera, skaffa sig ett bra jobb och hjälpa sina fattiga föräldrar när hon blev stor.

Det var i åttan det hände. En pojke förföljer henne. Gång på gång. Han hinner ikapp henne, säger att hon är söt och friar till henne. Marzia slår det ifrån sig och skrattar, men han menar allvar. Han ger sig inte. En dag kommer han från ingenstans och kastar frätande syra på henne. Smärtan när syran kommer i kontakt med hennes kropp är intensiv och fruktansvärd. Det bränner, hennes hud smälter – i ansiktet, på halsen, bröstet och armen. Marzia behöver vistas på sjukhuset i 3 månader inlindad i bandage. Hennes ansikte blir aldrig detsamma.

Kasta syra är en bok om flickor och kvinnor i Bangladesh som överlever attacker av syra, attacker som ofta utförts av hämndlystna män när de t.ex. inte fått gifta sig eller inleda en kärleksrelation med flickorna eller kvinnorna. Monika Zak beskriver på dryga 70 sidor Marzias liv före och efter attacken och hur livet så småningom blir något ljusare när hon kommer i kontakt med ASF, Acid Survivors Foundation, Syraöverlevarnas organisation. 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Tatiana Soares den 25 september 2012