Jurassic Park

Skräckblandad förtjusning när människa möter dinosaurie

En genetiskt företag, InGen, har lyckats med något omöjligt. På en topphemlig ö utanför Costa Rica har de byggt en ultramodern djurpark där människor ska kunna se livs levande dinosaurier med egna ögon. En grupp experter blir ditbjudna som de första gästerna innan den stora invigningen, men under besöket går något fel och de kommer betydligt närmare dinosaurierna än de planerat.

Jurassic Park blev en stor succé på bioduken, så pass att boken nästan blivit bortglömd, trots att den var en storsäljare när den först kom ut. Och synd är det! Crichton blandar vetenskap (boken innehåller många vetenskapliga och matematiska formler) med spänning och lite skräck. När parkens T-rex närmar sig det avstängda elstängslet kommer jag på mig själv med att hålla andan. Att Crichton lyckas göra boken så spännande, trots alla formler som går helt över mitt huvud, är verkligen imponerande.

Boken och filmen skiljer sig tillräckligt så att man som läsare inte vet vad som händer näst, hur många gånger man än sett filmen. Men avstå från uppföljaren The Lost World (En försvunnen värld). Crichton skrev den bara efter påtryckningar från bland annat Steven Spielberg, och bristen på inspiration är tydlig.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Johanna Svensson den 17 juli 2017