Julstämning med biblioteket

Nu är det snart jul igen! Under december månad har vi julpyssel för barn och vuxna på biblioteken och som vanligt massor av härliga böcker. Här hittar ni några tips från oss, både på böcker och annat - att läsa själv, läsa för andra, att se eller lyssna på. Med detta önskar vi er en riktigt God Jul, ett Gott Nytt År och förhoppningsvis några sköna lediga dagar.

(Klicka på titeln för att se om boken finns att låna eller reservera)

Johanna tipsar om årets julböcker

Julgran

Nu under hösten har det kommit ut en hel drös med romaner med hög mysfaktor som alla utspelar sig i juletid. Det är hjärtevärmande berättelser om familj, kärlek och livet.

Hemlösa hjärtan av Susanne Boll (lättläst) (finns även som e-bok och e-ljudbok) 

Brutna ben och brustna hjärtan - en alldeles omöjlig jul av Maria Ernestam (finns även som e-bok och e-ljudbok)

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund (finns även som e-bok)

Vaxade juveler och brända hjärtan av Ewa Klingberg (finns även som mp3-bok)

Bettys val av Marie-Louise Marc (stor stil) (finns även som e-bok)

Snöfall över Strandcaféet av Lucy Diamond

Sju dagar med familjen av Francesca Hornak (finns även som mp3-bok)

En vinter i Paris av Jenny Oliver

En dag i december av Josie Silver

Anna tipsar om en julröd bok

Den underjordiska järnvägen
Om du vill ha en paus från allt sötsliskigt julgodis rekommenderar jag starkt Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead. Det enda juliga i den här boken är det tomteröda omslaget.

Det är oupphörligt spännande läsning om slaven Cora som rymmer från sin ägare genom 1800-talets Amerika. Till sin hjälp har hon ett nätverk av modiga slaverimotståndare, en underjordisk järnväg och inte minst sin egen outtröttliga överlevnadsinstinkt. Berättelsen är mycket väl underbyggd och tidvis är den fruktansvärt brutal. Den har även kopplingar fram till våra dagar. Förtrycket tar inte slut bara för att de fysiska bojorna bryts. Vill man se en aspekt av hur det slaveriet lever kvar än idag i USA kan man se dokumentären Amerikas förenta slavar på SVT Play, den hittar ni här!

Elin tipsar om böcker som räcker hela helgen

Bokhög
För mig innebär flera dagars ledighet flera dagars chans till sträckläsning. Då vill jag gärna att boken ska vara både riktigt bra och ha riktigt många sidor så jag kan gå in i den nya världen som boken erbjuder och stanna där så länge som möjligt. Det är alltså dags för tegelstenar! Här delar jag med mig av några tidgare favoriter för er som känner som jag. Det böckerna har gemensamt är att sidorna är väldigt många och läsvärda! (Böcker kan ha olika sidantal beroende på utgåvan, här anges sidantalet på bibliotekets utgåvor)

Blonde av Joyce Carol Oates 862 sidor

Om ni ännu inte läst denna bok om den mytomspunna Norma Jean Baker, mer känd som Marilyn Monroe, så gör det i jul! Det är inte en biografi, det är en roman, och i romanens tillåtande form ger Joyce Carol Oates röst åt en beundrad, föraktad, älskad och utnytjad kvinna. Fullkomligt förhäxande berättat. Jag drömde att jag var Norma Jean när jag läste boken, det var tyvärr inte trevliga drömmar.

Att föda ett barn 489 sidor + Sörja för de sina 499 sidor + Liv till varje pris 554 sidor av Kristina Sandberg

Trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik, på dryga 1500 sidor, lämpar sig fantastiskt väl för sträckläsning. En chans att helt och fullt få leva Majs liv med början i 30-talet, genom 40- och 50-tal och in på 60-talet. En tid jag själv inte upplevt, men nu känns det nästan som att jag har det. En röst för generationer av kvinnor innan mig och deras svåruppnådda ideal som skulle levas och verkas i det tysta innanför hemmets väggar.

Den amerikanska flickan 488 sidor + Glitterscenen 405 sidor av Monika Fagerholm

Trakten är som många andra mindre samhällen i närheten av vatten och en större stad. Här finns sommargästerna och de bofasta. Här finns även de bofasta som inte riktigt passar in. De med en bakgrund. Den amerikanska flickan Eddie är sådan när hon dyker upp och bosätter sig hos en avlägsen släkting i Trakten. Någonting helt annat och oemotståndligt. En kärlekshistoria inleds men slutar i tragedi i och med den amerikanska flickans död sommaren 1969. Berättelsen om den amerikanska flickan är startskottet som även den fristående fortsättningen Glitterscenen väver sin historia kring. Det finns ingen som skriver som Monika Fagerholm, 893 sidor av ren njutning! 

Nattfilm av Marisha Pessl 635 sidor

Brukar du läsa deckare? Här är ett tips på en bok som inte står i deckarhyllan, men som innehåller ett riktigt mysterium. Berättelsen börjar med att den mystiska skräckfilmsregissören Stanislas Cordovas dotter hittas död. Det antas vara självmord, men journalisten Scott McGrath som sedan tidigare har ett horn i sidan till Cordova bestämmer sig för att nysta i fallet. Nattfilm är en underbart blodisande berättad bladvändare, så att bladen är många är en stor bonus! Att boken innehåller ett stort antal tidningsartiklar, skärmklipp från webbsidor och annan ”fakta” ger trovärdighet åt Cordovas mörka universum.

Steglitsan av Donna Tartt 782 sidor

Theo Decker är bara tretton år när han överlever en explosion på ett konstmuseum i New York, en explosion där hans mamma omkommer. Den traumatiska explosionen blir början på en lika traumatisk kärlekshistoria mellan Theo och en 1600-talsmålning kallad Steglitsan. Det är svårt att berätta om boken i korthet eftersom mycket som jag tycker om med den handlar om att utvecklingar och invecklingar tillåts ta tid, för mig hade den gärna fått pågå i 800 sidor till.

(Klicka på titeln för att se om boken finns att låna eller reservera)

Johanna tipsar om julkalendrar i bokform

Länk till katalogen
Förra julen tipsade jag om den lättlästa serien Monsterhotellet skriven av Anna Hansson. Då hade det kommit två böcker med jultema och i år kom den tredje - Jul igen på Monsterhotellet.

Precis som i 2016 års utgåva innehåller årets bok 24 kapitel där vi får följa varulvspappan Bosse och hans två barn Ulv och Ylva fram till jul. I år gästas inte hotellet bara av de sedvanliga gästerna: monster, häxor och ulvar, i år kommer också barnens kusin Felix! Tillsammans förbereder kusinerna bland annat luciatåg och julfest och de gör ett nytt försök att fånga jultrollet…

Precis som till Jul på Monsterhotellet finns det pedagogiskt material framtaget till Jul igen på Monsterhotellet. Betapedagog har tagit fram ett kostnadsfritt material till böckerna och på deras webb finns både läsförståelsefrågor och praktiska arbetsuppgifter. Kika gärna här!

En bok jag kommer att läsa i december är den uppdaterade och nyutgivna versionen av Sunes jul av Sören Olsson och Anders Jacobsson.

Boken tar avstamp 23 dagar innan julafton och vi får följa familjen Andersson igenom bland annat graninförskaffning, julspel och pepparkaksbak ända fram till nyårsafton.

Den klassiska tv-julkalendern om Sunes jul (1991) finns även att kika på gratis på SVT-plays Öppna arkiv. Du hittar den här!

Den försvunna julgrisen
En annan tv-julkalender som återfinns i kapitelboksform är serien om familjen Rantanen som lämnat storstaden för att driva och äga hotellet Gyllene Knorren.

Lagom till jul kommer den 17:e boken: Den försvunna julgrisen av Måns Gahrton och Johan Unenge. Den här gången handlar det om att planera hotellets stora julbord och frågeställningar om vegetarisk mat, slakt och att inte äta griskött av religiösa skäl tas upp, även att alla inte heller firar jul lyfts fram.

Boken är full av fina illustrationer och passar för den som vill ha en smart och rolig bok lagom till jul!

Anna tipsar också om julkalendrar i bokform

En klurig jul
Förlaget Rabén och Sjögren ger för sjunde året i rad ut en adventsbok – en berättelse i 24 kapitel som passar perfekt som högläsning under december. Årets bok heter En klurig jul och är skriven av Ingelin Angerborn och illustrerad av Per Gustavsson. Bokens huvudperson Rutan önskar sig en kompis i julklapp, men hittar snart en på egen hand. Kompisen visar sig dock komma från en annan planet…

Tidigare års adventsböcker heter Jul i stora skogen (Ulf Stark och Eva Eriksson), Tro på tomten (Lotta Olsson och Benjamin Chaud), God jul, Lilla Lök (Frida Nilsson och Maria Nilsson Thore), Skorstensjul (Mårten Sandén och Lina Bodén), En förtrollad jul (Siri Spont och Alexander Jansson) och Tjoho, nu är det jul! (Ulf Nilsson och Emma Adbåge).

Eva tipsar om böcker med julstämning

Högtider : Året runt och livet ut av Matilda Berg. I den här praktiska informativa handboken, så finns det sidor om julen som formellt består av tolv dagar, den 25 december till den 5 januari.

Märtas stalljul av Erika Eklund Wilson. Det här är en mysig Börja läsa-bok om stallpyssel inför stallets Lucia firande och pyssel inför julen.

Jultomten och jag heter Matt Haigs nya hög- eller ensamläsningsbok, för mellanåldern (Hcg). Boken skildrar en magisk värld och att växa upp med jultomten som adoptivpappa. En rolig bok.

 

Jullovsfilm

  1. One day in Storyland!

    Datum söndag 17 november 12:10 - 15:45
    Plats Signalfabriken

    En dag i sagolandet!

Följ gärna vår julkalender på Instagram! Här får ni nya tips från oss varje dag.

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 3 december 2018