Julstämning med biblioteket

Nu är det snart jul igen! Under december månad har vi julpyssel för barn på biblioteken och som vanligt massor av härliga böcker. Här hittar ni tips från oss på biblioteket, både på böcker och annat - att läsa själv, läsa för andra eller att lyssna på. Med detta önskar vi er en riktigt God Jul, ett Gott Nytt År och en skön ledighet.

(Klicka på titeln för att se om boken finns att låna eller reservera)

Johanna tipsar

Monsterhotellet
Jul på Monsterhotellet och Monsterhotellet småtomtar och troll av Anna Hansson och André Högbom
Monsterhotellet är en väldigt populär lättläst bokserie som passar 6–9 åringar. Förra året kom kapitelboken Jul på Monsterhotellet, där det finns 24 kapitel – ett om dagen fram till jul! Boken handlar om varulven Bosse som driver hotell i Lappland med sina barn Ulv och Ylva. Eftersom det är ett monsterhotell är gästerna som bor på hotellet troll, häxor, jättar och monster! Det blir inte särskilt läskigt dock, utan böckerna är skrivna med värme och humor som kompletteras med bokens fina bilder. Nu när det lider mot jul så är det mycket som ska fixas på hotellet! Julgran, julklappar och julbak. Mitt i allt bestämmer sig syskonen för att leta reda på om jultrollet finns på riktigt…

Årets julbok om samma gäng heter Monsterhotellet småtomtar och troll. I den här boken har ett gäng småtomtar bokat rum på hotellet och samtidigt uppdagas det att Ylva har bokat in massor av troll, tomtar och troll – som hatar varandra! Hur ska det gå? Ska gänget lyckas hålla tomtarna och trollen ifrån varandra?

Flugos jul av Tedd Arnold
En annan lättläst favorit är böckerna om Flugo och husse Buzz. I den här delen får läsaren följa med när Flugo firar jul och råkar flyga in i självaste jultomten!

Djuren i skogen - Vinterboken av Sarah Sheppard
Författaren Sarah Sheppard har gjort flera böcker om Djuren i skogen och förra vintern kom Vinterboken. Sheppard går igenom de vanliga skandinaviska djuren och hur de överlever vintern: vissa flyr landet, andra blir zombies och några äter och äter och äter för att hålla sig tillräckligt tjocka och feta för att klara kylan. Boken är indelad i olika kapitel och faktarutor varvas med seriestrippar och löpande text. En fullspäckad faktabok med fina kompletterande bilder!

Eva tipsar

Rosens namn
Rosens namn av Umberto Eco (finns även som e-bok)
Om den här romanen går det att skriva spaltkilometer. En glädje för dig som inte läst den och kul att läsa om igen. Deckare, historia, Italien och Umberto Ecos språkdräkt när den är som bäst.

 Never let me go av Kazuo Ishiguro
Årets nobelpristagare i litteratur och den bok som passar bra att börja med, av hans hela utgivning. Fungerar för högstadiet och oss vuxna. En berörande läsning.

Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg
Den här boken, som passar från mellanåldern till hur länge som helst, blev årets vinnare av Augustpriset. Inte svårt att förstå, för sällan ges det ut sådana underbara både illustrerade och textmässiga böcker om en kvinnlig, konstnär, en historisklikande bok som vuxenboken Korparna, som nu går på bio.
Bra både som egenläsningsbok och till julens högläsningar!

Haj-Jenny av Lisa Lundmark (finns även som e-bok)
En bok för oss alla som varit och är tysta när vi var/är barn. Haj-Jenny går i andra klass och är ”expert” på hajar. Underbara djur, eftersom de är som Jenny väldigt tysta. Den enda som inte säger åt Jenny att tala högre är Amina. De blir vänner och äskar att sitta tillsammans och läsa och rita.

På den förlorade ungdomens café av Patrick Modiano
Paris i slutet på 1900-talet. Det här är en bra bok som introduktion till Patrick Modianos författarskap. Och en fin skildring av Paris, för alla som vill få en verklig och påhittad bild av Paris.

Jag var där: berättelser i tredje rikets skugga av Gudrun Pausewang
Den här ungdomsboken har kommit i nytryck genom förlaget En bok för alla. En bra och inte så svår bok för den vetgirige om att vara barn under andra världskriget och en viktig bok om vad nazismen och krig står för.

Polens historia av Artur Szulc (finns även som e-bok)
En nyutgiven faktabok om vårt södra grannland, som vi nog inte kan så mycket om. Förlaget är Historiska media. Läs i jul och håll utkik efter hela deras utgivning av både fakta- och skönlitterära böcker.

Mie tipsar

Oönskad av Gemma Malley
Jag är precis som Eva väldigt förtjust i Kazuo Ishiguros Never let me go, jag har tidigare nämnt den i en artikel på bibliotekets hemsida som handlar om internatskoleböcker. Där drar jag paralleller till ungdomsboken Oönskad som jag också varmt rekommenderar. Den utspelar sig i en framtid där det finns en medicin som ger dig evigt liv. För att få medicinen avstår man rätten att skaffa barn och om man sedan föder barn ändå institutionaliseras barnen, de oönskade, och blir mer eller mindre slavar. Vill ni läsa alla mina internatskoletips finns artikeln här!

Med inspiration från sagor och folktro

Den mörkaste delen av skogen
Just nu är jag väldigt förtjust i böcker inspirerade av sagor och folktro. I våras tipsade jag om Wink, Poppy, Midnight av April Genevieve Tucholke. Nu i höst har jag läst flera av Holly Blacks ungdomsböcker där älvor och andra naturväsen finns. Den bästa hittills är ungdomsboken Den mörkaste delen av skogen där gränsen mellan saga och verklighet, sagoväsen och människor suddas ut.

För de yngre läsarna har Holly Black tillsammans med Tony DiTerlizzi skrivit böckerna om Spiderwick där tre syskon måste bekämpa otäcka väsen.

Moïra Fowley-Doyles Olyckornas tid (finns även som e-bok) är också inspirerad av sagor och folktro men mer subtilt. Här möter vi en familj som en viss tid varje år drabbas av olyckor, från skrapsår till dödsolyckor.  

En av oss ljuger av Karen M. McManus
Fem elever i high school får kvarsittning, när den är slut är det bara fyra som fortfarande lever. Vem ljuger? Vem talar sanning? Man får följa de fyra överlevarna och vartefter man lär känna dem alla blir det allt svårare att försöka lista ut vem av dem som är skyldig. Alla som sett 80-talsfilmen The Breakfast Club kan känna igen greppet – elever som annars inte skulle ha umgåtts tvingas mötas och finner att de har mer gemensamt än de kunnat ana. Här har författaren kryddat med ond bråd död och det är både spännande och underhållande läsning.

Jonna tipsar om lättläst

Ingen vanlig jul
Ingen vanlig jul av Unni Brandeby
Den här lättlästa boken om en annorlunda julafton är riktigt julig feel good. Det är december, och Lasse och Anna väntar sitt tredje barn. Dom brukar hjälpas åt med julstöket, men nu är Anna trött och orkar inte vara med. Lasse försöker ordna allt själv, och med hjälp av lite fusk (färdigköpt pepparkaksdeg) lyckas han fixa allt inför julafton. På självaste julafton tappar tomten skägget, och babyn kommer! Det här är en mysig berättelse som bjuder på julstämning.

En perfekt julafton av Josefin Schygge 
Najib har flytt ensam från Kabul till Sverige. Nu ska ha fira jul för första gången, tillsammans med sin svenska extrafamilj. Det är blandade känslor. Najib har tappat kontakten med sin familj i Afghanistan, och han saknar sina föräldrar och sin döda lillasyster. Att fira jul med en ny familj känns både jobbigt och fint. Under julgranen ligger flera paket till Najib. Men inte kan där finnas det han önskar sig mest? Jo, för i ett av dem finns den bästa överraskningen: ett telefonnummer till hans föräldrar. Det här är en ömsint och fin berättelse om en ensamkommande flyktingpojkes livssituation, tankar och känslor kring det han varit med om.

(Klicka på titeln för att se om boken finns att låna eller reservera)

Läs i luren - tips från Elin

Många populära böcker det pratas och skrivs om kan vara svåra att få tag i på biblioteket. Om du lånar e-böcker behöver du inte bry dig om det. Fördelen med dessa böcker är att de går att låna på en gång, de är aldrig utlånade och det blir ingen reservationslånetid eftersom dom är elektroniska och du läser dem i din telefon, på din dator eller din surfplatta. Det är också perfekt om du är på väg någonstans och, hemska tanke, har glömt att ta med dig en bok. Har du bara med dig din smartphone så är du räddad!

Här är några tips på nyare böcker som även finns att låna som e-böcker/e-ljudböcker:

Augustprisnominerade böcker:

Några av de böcker som var augustprisnominerade i år finns att låna digitalt

Just nu är jag här
Just nu är jag här av Isabelle Ståhl var nominerad till årets svenska skönlitterära bok och finns både som e-bok och e-ljudbok
Elise läser på universitetet och dejtar på Tinder. Hon har GPS:en ständigt påslagen och utbyter erfarenheter av antidepressiva med sina vänner. Hon tycker egentligen bara om män i övre medelåldern, de är som hästar, så lugna, orubbliga och förnöjsamma, de har ingen ångest, de bara äter och sover och berättar anekdoter. Hon skulle vilja vara en häst.
När hon träffar Victor verkar hon bli lycklig på det där omedelbara sättet, trots att han är i hennes egen ålder. Lyckan går snart över i en känsla av tomhet.

Frågor jag fått om förintelsen av Hédi Fried var nominerad till årets svenska fackbok och finns också både som e-bok och e-ljudbok
Vad betydde det att ha sin syster med i Auschwitz? 
Var man hungrig hela tiden? 
När förstod du att det pågick ett folkmord? 
Kan det hända igen? 

I en skog av sumak av Klas Östergren var nominerad till årets svenska skönlitterära bok och finns både som e-bok och e-ljudbok
Den här nye heter Dan Schoultze, och anländer en dag vilken som helst till en Stockholmsskola med dåligt rykte och tusen elever inskrivna. Det är krig i Vietnam och vid huvudingången har någon klottrat »Allt nu!« Romanens jag Kenneth Jansson blir vän med den märklige Dan och hans syster, som bor tillsammans i ett stort hus som gränsar till en skog av träd som Kenneth aldrig sett förut. Sumak, med blad som ser ut som marijuana. Som visar sig växa i skuggan av sumakens blad. Några vuxna syns inte till. Inne i skogen finns en hydda, och när det blir sommarlov ligger de där alla tre, insvepta i grönska och rök.

Nobelpriset i litteratur 2017:

Nobelpriset i litteratur år 2017 tilldelas den engelske författaren Kazuo Ishiguro. Böckerna har sedan dess varit flitigt utlånande men ett par finns även som e-bok.

Återstoden av dagen  
Romanen om mönsterbutlern Stevens som ger sig iväg i sin husbondes bil på sitt livs första semester har blivit en modern klassiker. Författaren låter med ojämförlig mästerlighet den korrekte butlern ta läsaren med på en resa genom den engelska landsbygden 1956. Och genom sina egna minnen. Återstoden av dagen är en sorglig och humoristisk betraktelse över den vanliga människans demokratiska ansvar och en skarpsinnig och ironisk berättelse om missriktad idealism.

Begravd jätte 
Det är 500-tal i det land som en gång ska bli England. Romarna har försvunnit och människor rör sig på obestämd flykt genom landskapet. Föräldrar söker sina barn och barn söker sina föräldrar. Men det är också en värld befolkad av monster och demoner. Mitt i allt detta befinner sig Axl och Beatrice, ett åldrat par som ger sig ut på en lång och farofylld resa för att hitta sin son, försvunnen sedan många år.

Populära biografier:

Aldrig en av oss av Yvonne De Geer finns som e-bok 
När Ejvor Jonsson är ett år gammal kommer Jakob De Geer på besök på barnhemmet där hon bor. När han får se den ljuslockiga flickan slita en nalle från en pojke, slå honom i huvudet med den och ilsket skrika "Min! Min!" säger han direkt: "Den där ser ut att ha temperament. Jag väljer henne!" Jonsson blir De Geer, och Ejvor blir Yvonne. Så börjar ett liv som adoptivbarn i en av Sveriges mest anrika adelsfamiljer, med en far som anser sig stå högre än kungafamiljen, både vad gäller moral och börd, och som samtidigt hellre pratar med taxichaufförer än med dumma släktingar. Jakob och hans fru Ingrid är stolta motståndare till nazism både utomlands och hemma, hon skriver flammande dikter och han utrikespolitiska inlägg. De är vänner med Alexandra Kollontaj och Amelie Posse, och släkt med Agnes von Krusenstjerna. När kriget är över är det som om de båda krymper och blir nästan vanliga. 

Livet
Livet av Åsa Moberg finns som e-bok 
Våren 1968 är Åsa Moberg tjugo år gammal. Hon bor med den sjutton år äldre dokumentärfilmaren Tor-Ivan Odulf i ett litet hus i Vita bergen utan rinnande vatten. Gymnasiet har hon hoppat av - livet kan inte börja fort nog. Åsa har bestämt sig för att bli textilkonstnärinna. 
Över världen drar ett ungdomsuppror fram. När Gunnar Myrdal i Dagens Nyheter skriver att de unga borde gå ut i strid i Vietnam i stället för att demonstrera hemma sätter sig Åsa Moberg vid skrivmaskinen. I mars det året publiceras hennes första artikel på Aftonbladets kultursida. Texten är en uppgörelse med de äldres självgodhet och gör henne omedelbart till en röst för en ny generation.

När reglerna slutat gälla av Ariel Levy finns som e-bok 
Vad har vi rätt att förvänta oss av livet? Kan man få allt?
Ariel Levy är en uppskattad reporter på The New Yorker. Hon bor tillsammans med sin hustru på Manhattan och lever ett liv med middagar, resor och passion för skrivandet. Precis som hon alltid drömt om - att leva livet fullt ut. Hon får uppdraget att skriva en artikel om Mongoliet och tackar entusiastiskt ja. När hon reser dit är hon gravid, gift och ekonomiskt trygg. Två veckor senare har hon inget av det kvar. 

Så som jag minns det av Mikael Persbrandt finns som e-bok
Mikael Persbrandts memoarer, skrivna av Carl-Johan Vallgren i samarbete med Mikael Persbrandt.

(beskrivningstexter från bibliotekskatalogen)

Vinterpratarna - tips från Margareta

Livet enligt Dagny
Lyssna på Vinterpratarna i Sveriges Radio som sänds från juldagen den 25 december till nyårsdagen den 1 januari, kl.13.00 i P1. Vinterpratarna är som sommarpratarna fast på vintern. Extra spännande blir det att lyssna på Dagny Carlsson, den rättframma 105-åriga bloggaren som är bosatt i Solna. Och som faktiskt också har anknytning till Sundbyberg där hon har bott och varit arbetsledare på en fabrik där man sydde underkläder. Magda Gad, krigskorrespondent för Expressen och vinnare av ”Stora journalistpriset” 2017 är en annan mycket ”hörvärd” vinterpratare som rapporterar från världens allra oroligaste krigsskådeplatser.

Under julledigheten kan man passa på att frossa i och kanske till och med maratontitta på serier. Och nu har den andra säsongen av Netflix-serien ”The  Crown” just släppts. Den handlar om Elizabeth II:s tid på tronen under andra halvan av 1900-talet och är otroligt välgjord med fantastiskt duktiga skådespelare.

Lyssna in julen - tips från Monica

Sveriges Radio sänder nobelpristagaren Kazuo Ishiguros Never let me go som radioföljetong. Det är Mirja Turestedt som läser den svenska översättningen. Lyssna och ladda ner till och med 2 februari, eller sök upp Radioföljetongen i SR:s app Sveriges Radio Play. Där hittar du även Dickens klassiker En Julsaga, med Sven Wollter som inläsare. Den finns att lyssna på under hela december. Här hittar ni radioföljetongen på SR.

Jag upptäckte även att en del av Nalle Puhs sagor med Allan Edvalls fina inläsning finns tillgängliga på Spotify, för den som har konto där. Kul att lyssna på för alla stora och små barn!

Här kan ni följa bibliotekets julkalender på instagram.

Merry Christmas

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 11 december 2017