Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

Olivia är ensam. Dumpad. Johan vill inte ha henne mer. Hon vet inte hur hon ska klara sig och gå vidare.

Målet i hennes liv blir nu att få Johan tillbaka. Men han vill inte ha henne, han ringer och frågar hur det är, säger att han tycker om henne. Men han vill inte ha henne. Det funkar inte ”just nu”. Olivia börjar fundera på om hon är en sådan person som alla tror att hon är, en tjej som bara kysser den hon älskar och inte strular runt. En karusell av olika killar, lust, sorg och elände blandas med goda vänner som både hjälper och stjälper. Hennes föräldrar verkar förstå men ändå inte och hon får ångest och undrar hur alla kan veta vem hon hånglade med kvällen innan.

Boken utspelar sig i miljöer kring Kalmar och Öland där jag är uppvuxen, de hänger på ställen där jag alltid hängde, vilket gör att igenkänningsfaktorn blir extra stark. Men det är absolut inget krav för att man ska gilla boken, den beskriver exakt! Och då menar jag verkligen exakt, känslor som härjar. Skam, ångest, kärlek – eller är det verkligen kärlek?

Olivias förvirring och känslomässiga kaos beskrivs så på pricken att man inte kan lägga boken ifrån sig! Känslorna kryper in under skinnet på mig och jag vet precis hur det känns. Man vill göra något på ett visst sätt, kroppen och känslorna säger något annat och huvudet säger något tredje. Vad gör man då?

Jag sätter ett mycket högt betyg på en mycket läsvärd bok!

Karin på Solna Gymnasiums bibliotek

Tipsat av: Biblioteken i Solna den 24 november 2011