Internationella kvinnodagen

8:e mars varje år infaller den internationella kvinnodagen.

Internationella kvinnodagen

Den internationella kvinnodagen uppmärksammar kvinnors situation runt om i världen och belyser att många kvinnor utsätts för orättvisor och diskriminering. Internationella kvinnodagen har uppmärksammats sedan 1912 i Sverige och i många länder är det en helgdag.

Clara Zetkin var den som 1910 tog initiativet till att fira dagen. De första åren internationella kvinnodagen uppmärksammades fanns ingen bestämd dag utan det skedde någon gång under våren. Från och med 1921 firas dagen 8 mars. År 1977 rekommenderade FN ett allmänt firande av den internationella kvinnodagen.

 

8:e mars-boktips från oss på biblioteket:

(klicka på titeln för att se om boken finns att låna eller reservera på biblioteken) 

Kvinnor i kamp - bokomslag
Kvinnor i kamp: 150 års kamp för frihet, jämställdhet och systerskap av Marta Breen,  är en faktabok i serieform placerad på ungdomsavdelningen. Här berättas om kvinnors kamp för lika rätt och värde.  De olika kapitlen berättar om allt från kampen för kvinnlig rösträtt till kvinnan som spred sexualupplysning och uppfann pessaret. Det är lätt att följa Jenny Jordals bilder och få överblick över de historiska händelserna.

En annan bok om kvinnliga pionjärer inom vetenskap och konst är Nina Burtons Den nya kvinnostaden: pionjärer och glömda kvinnor under tvåtusen år. Det är en bok som lyfter fram kvinnliga pionjärer där en del lyckades med att göra sig ett namn medan andra hade varit helt bortglömda om inte Nina Burton hade grävt i historien i sin jakt på kvinnliga förebilder. Jag läste boken för ganska länge sedan, men jag minns att jag tyckte den var intressant och skriven på ett lättillgängligt språk. Det framgår tydligt vilken roll kvinnorna förväntades ha i samhället och vilka möjligheter som de hade för att över huvud taget få arbeta med sina intressen. Fantastiskt att drivkraften var så stark.

Feministfällan är en bok skriven av Nina Åkestam, doktor i ekonomi, skribent och feministisk debattör. På ganska få sidor diskuterar hon var feminismen står idag och vilka fällor hon tycker att många hamnar i. Det handlar om populistfällan och självklarhetsfällan men också om hur feminismen idag enligt henne är alltför personinriktad i stället för inriktad på feminism som idé. Det är en kampskrift som vill ruska om och väcka debatt. I mycket håller jag med henne. I andra sammanhang känner jag mig lätt yr och undrar hur en ska kunna kalla sig feminist utan att fastna i alla fällor hon målar upp.

Efter några faktabokstips vill jag också lyfta en roman som löst bygger på Ester Hennings liv. Det är Anna Jörgensdotters bok Drömmen om Ester. Här skildras Esters vilja att bli konstnär, något som nästan bara var ett område för män. Ester föddes 1887 i Värmland och växte upp i Mora i Dalarna. Hon blev tidigt intresserad av teckning, måleri och skulptur och försökte slå sig in i den mansdominerade sfären. En av dem hon ville få uppmärksamhet av var Anders Zorn som bodde nära. Anna Jörgensdotter skriver poetiskt om kampen där Ester tvingas arbeta för att kunna gå på Konstakademin i Stockholm. Hon uppfattas som en särling och hamnar på mentalsjukhus där hennes möjligheter att måla begränsas. Trots det fortsätter hon att teckna och måla på allt som kommer i hennes väg. Hon har ett stort behov av frihet och att få röra på sig och jag undrar om hon verkligen var så sjuk som hon utmålades på institutionerna. Under åren på Beckomberga får hon så småningom material och produktionen växer även när motivvalen begränsas till närområdet och de andra intagna kvinnorna. Det är ett fascinerande livsöde.

Tipsat av Kristin

På åttonde mars vill jag tipsa om två svenska kvinnor och pionjärer som på var sitt vis gjort avtryck i historien. 

Hilma - bokomslag
Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint av Anna Laestadius Larsson är som det låter, en roman om konstnären och den abstrakta pionjären Hilma af Klint (1862-1944)Laestadius Larsson har utgått från skrivet biografiskt material och intrevjuer med nästående till Hilma och utifrån det skapat en autofiktiv roman om denna fascinerande människa och vem hon kan tänkas ha varit. Från uppväxten i Stockholm, genom konststudier och ett flertal svåra förluster som stärker Hilmas spritistiska intresse och så småningom får in henne på automatiskt tecknande och målningar på det astrala planet. I över 40 år efter Hilma af Klints död låg hennes tavor gömda för världen, men på senare år har de fått det genomslag de förtjänar.

Hennes excellens Agda Rössel av Elin Jäderström är berättelsen om pionjären Agda Rössel (1910-2001), Sveriges - och världens, första kvinnliga FN-ambassadör. Hon var inte bara kvinna utan kom även från fattig arbetarklassbakgrund, saknade diplomatutbildning och var ensamstående mamma till två barn. FN-ambassadörposten följdes av en nära två decienier lång och framgångsrik karriär inom den internationella diplomatin. Detta genombrott har tyvärr inte tillskrivits den vikt det borde fram till denna uppmärksammade biografi, varmt och fängslande berättad av Agdas avlägsna släkting journalisten Elin Jäderström.

Tipsat av Elin


Den stulna romanen - bokomslag
Den stulna romanen av Nawal El Saadawi - Författaren Nawal El Saadawi har länge kämpat för kvinnors rättigheter i Egypten. I "Den stulna romanen" pågår flera parallella handlingar. I en av dem skriver Bodour på en roman som hela tiden försvinner. Det visar sig vara hennes berömda man, krönikören Zakariya som är tjuven. Det här är en burlesk, mustig och samtidigt en humoristisk skildring av förtryck av kvinnor.

Tipsat av Margareta


Har du ingen humor? - bokomslag
För den som söker inspiration för att ge svar på tal i trista situationer, eller som vill öva sig på att tänka utanför normboxen rekommenderar jag starkt Har du ingen humor? En snabb guide till jämställdhet av Katarina Wennstam. Wennstam är en av de vassaste svenska feministerna jag vet och det märks verkligen i den här lättlästa pedagogiska guideboken.

Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie - Hösten 2015 skickade Teskedsorden ut 100 000 exemplar av Chimamanda Ngozi Adichies bok Alla borde vara feminister till gymnasieelever i årskurs 2. En feministisk introduktion skulle jag vilja kalla den och den kan läsas såväl av den mest, som minst övertygade kvinnorättskämpe.

Skamlös av Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour och Amina Bile - Den här boken var en riktig ögonöppnare för min del.  Boken är en sammanställning av berättelser från unga kvinnor som lever i minoritetsmiljöer där de upplevt social kontroll. Författarna diskuterar hur det är att ständigt bli begränsad, tillrättavisad och skambelagd. Hur kvinnoförtryck göms bakom skeva uppfattningar om religion eller kultur och om hur ord som ”skam” och ”heder” används för att förtrycka unga tjejer. 

Lina Thomsgård, som startade Rättviseförmedlingen och som är chef och medgrundare till Stockholms Kvinnohistoriska var för några år sedan redaktör till boken En annan historia : om Barumskvinnan, Mama Masika och 49 andra personer alla bör känna till. I boken har flera svenska feminister fått ta sig an att berätta om och lyfta viktiga kvinnor och dess handlingar i ett historiskt och feministiskt perspektiv. Favoriter jag lärde mig mer om var Fem myror Eva Remeus, historiens första programmerare Ada Lovelace och Fanna Ndow Norrbys upprättande text om Sarah Baartmans öde.

Tipsat av Johanna

Tänk (tvärt) om! - bokomslag
Tänk (tvärt) om av Anna NorlinVarför uppfattas en del grejer som ”killigt” och en del som ”tjejigt”? Varför är det helt ok att en flickbebis har blå hängselbyxor men många gör stora ögon om en pojkbebis har rosa volangklänning? Anna ger oss flera tankeexperiment att fundera över! På ett roligt sätt öppnas våra ögon.

Tusen gånger starkare av Christina Herrström - En ny tjej börjar i skolan, en tjej som tar för sig och är ganska kaxig. När resten av tjejerna i klassen tar efter och börjar ta plats ställs allt på ända. Men gör de egentligen så mycket? Gör de egentligen inte exakt som killarna alltid har gjort? 

Tipsat av Lena

 

Serien om Alberte - bokomslag
En favorit som jag gärna tipsar om till 8 mars är Serien om Alberte av Cora Sandel. Alberte som längtar bort från sin borgerliga och begränsade tillvaro i Tromsö i norra Norge. Cora Sandel skriver så inkännande och himla bra om Alberte och det liv hon kämpar för att kunna leva. Serien består av tre delar och börjar runt sekelskiftet 1900 och sträcker sig fram till mellankrigstiden.

Boken Utvandrarkvinnor av Ulf Beijbom har jag ännu inte läst. Men jag vill ändå tipsa om den eftersom jag tycker att den verkar vara så intressant. I boken berättas om några av de pigor, industriarbeterskor och hemmadöttrar som utvandrade till USA i slutet av 1800- och början på 1900-talet.  Med hjälp av intervjuer, gamla brev och fotografier berättas deras historier

Tipsat av CarinaLäs mer om Internationella kvinnodagen här och här


 

Fler tips:

Monica tipsar om Stockholms Kvinnohistoriska museum som försöker levandegöra Stockholms kvinnohistoria på olika sätt, bland annat genom ett antal poddar och platsvandringar:

https://www.kvinnohistoriska.se/

Fanny tipsar om utställningen Signature Women - 100 år på den svenska konstscenen som invigs den 8 mars på Artipelag:

https://artipelag.se/utstallning/signature-women/

Mia tipsar om Kvinnohistoria som går att följa på Instagram. Här hittar du, förutom kvinnohistoriska händelser kopplat till dagens datum, även boktips och en kvinnohistorisk guide till bokrean 2020:

https://www.instagram.com/kvinnohistoria/

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 5 mars 2020