If you come softly

En kärleksroman med många bottnar.

I USA har boken funnits länge, men den kom inte till Sverige förrän Jacqueleine Woodson fick ALMA-priset våren 2018. Vilken tur att hon fick det så vi också får njuta av hennes böcker och fina språk. Den här finns än så länge bara på engelska, men är ganska lättläst.

Ellie börjar på den ansedda prep-skolan. Hon trivs inte så bra i skoluniform och den nya miljön. Jeremiah undrar också varför han som är svart ska lämna Brooklyn och kompisarna i basketlaget. En dag bokstavligen krockar Ellie med Jeremiah. Det blir inledningen på en  kärleksrelation, oväntad för de flesta.

Berättelsen är en Romeo och Julia-variant. Jag blir varm om hjärtat av deras öppenhet samtidigt som det är många frågor och farhågor de döljer för varandra in i det längsta, kanske för länge. Båda har familjerelationer som de tampas med, men av helt olika anledningar.

Det är en riktig bladvändare som får mig att vilja läsa vidare samtidigt som jag inte vill att boken ska ta slut. I alla fall inte när jag börjar inse vad som är på väg att hända. Jag ler ena stunden och vill gråta nästa. Kan en bok bli bättre?

Boken väcker frågor kring vem du är innerst inne. Vad spelar hudfärg och religion för roll? Går det som priviligerad vit att förstå att det svarta alltid har betydelse? Den visar också på fördomar som finns kvar trots att boken har tjugo år på nacken. Det blir mycket att fundera vidare på eller att läsa och diskutera med vänner eller i klassrum.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristin Andersson den 15 augusti 2018