I paradisets källare

I paradisets källare är det inte alls paradisiskt.

När Julia börjar mellanstadiet flyttar hon med sin mamma och sina syskon till en ny stadsdel i Nyköping. Mamman hittar en lapp på biblioteket om barnteatergruppen "Fablernas Värld" och visar för Julia som vill ha ett fritidsintresse. Hon går dit och det känns som hon hittat paradiset! Allt är magiskt i källaren som inhyser teatern, och teaterläraren - Louise, är den vackraste kvinna Julia någonsin sett. Det visar sig också att Julia älskar att stå på scenen och spela teater och hon får bättre självförtroende när Louise berömmer henne. Julia dyrkar Louise och tar in allt hon säger.

Efter ett tag börjar Louise bete sig annorlunda, hon är lättirriterad och snackar skit om andra medlemmar i teatergruppen som enligt henne inte anstränger sig tillräckligt eller beter sig illa. Det blir än mer viktigt för Julia att vara perfekt i Louises ögon vilket leder till ett självdestruktivt beteende och en stor ångest över att inte duga. Hon skäms väldigt över självskadebeteendet (Louise har snackat skit om andra i gruppen som mått psykiskt dåligt).

Snart är teatern hela Julias värld. Hon tar på sig fler uppgifter och blir den som får ta emot förtroenden från Louise, förtroenden som hon istället borde berättat för en annan vuxen. Samtidigt som Julia mår allt sämre försöker hon hålla uppe en fasad av att allt är bra för både Louise och sin mamma. Hon vill umgås med andra vänner och till exempel följa med och festa på den lokala samlingspunkten för unga, men är hela tiden livrädd för att någon från teatern ska se henne och skvallra för Louise. När hon inleder sitt första kärleksförhållande vågar hon inte berätta det heller på teatern av rädsla för vad dom andra ska säga när hon inte är där. Julia börjar tvivla på om hon verkligen vill vara med i teatergruppen längre men förstår att det inte är så enkelt att bara lämna. Hon ångrar att hon inte slutade tidigare, innan det gick så här långt. För samtidigt som Louise beter sig allt värre tycker Julia ändå synd om henne och vill inte göra henne besviken (vad skulle Då hända). Och om hon slutar vem är hon då? Bara självskadebeteendet?

I paradisets källare är en uppväxtskildring och en stark skildring av hur stor makt en karismatisk ledare kan ha, speciellt över ett barn. Teatern är en stängd värld - vad som händer innanför källarväggarna kan den utanför aldrig riktigt förstå. (I boken är det en teater men det kan lika gärna vara en idrottsklubb eller en sekt. I bokens prolog berättas om hur familjen tidigare var med i kristet samfund för att sedan bli utkastade och utfrysta)

Boken är uppdelad i avsnitten Mellanstadiet, Högstadiet och Gymnasiet och vi får följa Julia från att vara ett utåtriktat och nyfiket barn till att bli mer och mer nedbruten av Louises psykiska misshandel. Allt faller samman men i teaterkällaren, där Julia skapat sitt liv, är det som vanligt och där kan Julia låtsas att allt är okej. Det är en rätt fasansfull läsning men så viktig eftersom många barn befinner sig i dessa isolerade världar. Det är dessutom rikigt bra berättat. Och så väldigt fint ritat!

Fler böcker av Julia Hansen

 1. Det växer

  Undertitel: en serieroman om abort
  Av: Hansen, Julia
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok