I det här trädet

Siri och Jakob i "I det här trädet" bär på trasiga och trubbiga erfarenheter som de reflekterar över och ensamhet ligger som en hinna över den här boken. Den innehåller två berättelser som då och då knyter an till varandra. Den ena handlar om Siri som går i nian och den andra om Jakob som går i gymnasiet. Vi får följa deras liv under några höstveckor

Jag tycker man kommer nära huvudpersonerna i I det här trädet, ibland så blandar jag ihop dem. Jag vet inte om det gör så mycket. För mig handlar boken i grunden om berättelser, om de som vi har omkring oss, som vi är insyltade i och som vi måste förhålla oss till. Som människa skapar man ju även nya berättelser. Detta funderar Jakob över:
 
”Vem bestämmer? tänker Jakob när han sitter i den nästan tomma bussen och glor ut genom fönstret. Vem bestämmer vad saker och ting egentligen föreställer? Vem bestämmer vad saker och ting egentligen handlar om? Vem bestämmer över berättelserna?"

Siris och Jakobs förhållande till sina föräldrar är i fokus i boken. Det är inte alltid lätt att prata med varandra och minns man egentligen gemensamma minnen på samma sätt? Jakob och hans mamma talar med varandra:
 
”- Visste du inte det heller?
 Han skakar på huvudet, känner sig dum. Lurad. Här har han gått i år efter år och burit på fel berättelse.
 – Visste du inte det heller? upprepar hon.
 Han känner att det bränner bakom ögonlocken. Han känner att det rycker runt munnen.”

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sofie Samuelsson den 7 oktober 2011