Hur den lilla mullvaden botade musen

En riktig jorden runt resa blir det fråga om när Mullvaden ska skaffa fram medicin till sin bästa vän musen, som hastigt insjuknat och nu ligger till sängs.

Den kloka ugglan i sitt träd berättar för Mullvaden att vad musen behöver är te bryggt på Matricaria Chamomilla. Det gäller bara för Mullvaden att hitta den blomman.

Mullvaden hamnar i Holland där han hittar tulpaner.  Han hamnar i Afrika och hittar blommor som kan droga en elefant. Senare hamnar han på havets botten och hittar havsanemoner. Resan för honom till Australien och Nordpolen och även till New York, platser där blommor växer, men inte den rätta.

Det är först när Mullvaden efter en flygtur via fallskärm landar i Ugglans träd som Ugglan kan peka på den rätta blomman. Så till vida är detta alltså en berättelse om att inte gå över ån efter vatten, samtidigt som det är en berättelse om trogen vänskap. Också om texten är kortfattad är berättelsen lång vad intermezzon beträffar.

Zdenek Miler arbetade som animatör och hans många filmer om den glada och alltid lika positiva Mullvaden blev en stor framgång i det forna östblocket. Hana Doskocilova svarar för den enkla och glada texten. Dekorativa bilder gör boken njutbar.

Staffan på biblioteket i Solna C

Tipsat av: csladmin den 5 december 2013