Historiska romaner

Tycker du att en bok är extra bra när den utspelar sig i det förflutna? Här hittar du ett gäng boktips enbart för dig!

barn av sin stad

(klicka på bokens titel för att se om den finns inne på biblioteket)

barnbruden
 

Maija rekommenderar:

Dessa romaner i tre delar som utspelar sig på det sena 1700-talet och tidiga 1800-talet gillade jag! Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan skrivna av Anna Laestadius Larsson.

Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia.
Den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen förbannar tyst sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar.
I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande. Förväntningarna på flickan är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på.
Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen – den stumma flickan som tar hand om andras skit.

(Från förlagets information, Piratförlaget)

 

 

 

Sara rekommenderar:

Jag rekommenderar Philippa Gregorys trilogi om Rosornas krig (1400-talets England): Den vita drottningen, Den röda drottningen och Den blå hertiginnan.

 "Den vita drottningen" (2009, The White Queen) /.../utspelar sig under det inbördeskrig i England som utkämpades 1455-85, även kallat Rosornas krig. Också denna gång utgår Gregory från kvinnans utsatta position, något som kommit att bli hennes kännetecken.

(Text från Alex-författarlexikon)

Det finns också en väldigt bra BBC-miniserie som bygger på The white queen. Den finns att se bland annat på HBO-Nordic.

 

 

Kristin rekommenderar:

Sågverksungen av Vibeke Olsson Jag gillade den här serien, särskilt de första böckerna. I den första boken lär vi känna sågverksungen Bricken. Vi får del av det dagliga livet på ett av de stora sågverken som växer upp i Sundsvall och längs med hela norrlandskusten. Böckerna är välskrivna. De ger en intressant inblick i svensk industrihistoria. Fortsättningarna heter Bricken på Svartvik, Sågspån och eld, Amerikauret och Glödens färger. Serien utspelar sig 1879 - 1909.

En annan historisk serie av samma författare är Hedningarnas förgård, Kvarnen och korset, Sabina, Sabina och Alexander, Krigarens sköld, En plats att vila på och Vinden går över gräset. Nu är vi långt tillbaka i tiden. Sabina föds som slav i ett patricierhem i Rom på 200-talet efter Kristus. Än är inte kristendomen en erkänd religion. Det är rent av farligt att vara kristen och de som vill utöva religionen tvingas till hemliga möten. Främst handlar böckerna om Sabina som föds med en funktionsnedsättning. Det är något som inte är accepterat. Vi får följa henne genom barndom till vuxen kvinna. De senare delarna utspelar sig när romarriket hotas av krig.

Marie-Louise av Kerstin Norborg
Om du liksom jag tycker om att upptäcka konsthistoria via romaner ska du läsa den här boken. Marie-Louise (1852–1929) drömmer om att få måla. I stället får hon stanna i hemmet medan hennes bror Carl Fredrik Hill är den som får förverkliga sina drömmar och ge sig ut i Europa. Inte förrän brodern blir sjuk får Marie-Louise en chans att resa för att hämta hem honom till Sverige igen. Det blir en resa som påverkar henne resten av livet. Kerstin Norborg har förmågan att levandegöra människor på ett poetiskt och vackert språk.

 

 

 

Anna rekommenderar:

Andrew Taylor skriver mysiga deckare som utspelar sig i 1800-talets London, tex Den amerikanske pojken.

 Den amerikanske pojken är en stor roman à la Dickens och Wilkie Collins. Ett myller av färgstarka gestalter, en vindlande och ständigt överraskande intrig, klassiska miljöer – allt gör att läsaren inte har tråkigt ett ögonblick.

(Från förlagets information, Forum)

Per Anders Fogelström Mina drömmars stad mfl. (1860 - 1968)
Fogelström måste vara den svenska historiska romanens okrönte konung. Den som en gång läst om Henning, Lotten, Tummen, Emelie och alla de andra glömmer dem aldrig.

En sommarkväll 1860 kommer Henning vandrande till staden han drömt om. Det är den stora omvandlingens tid: industrier växer fram och nya möjligheter öppnar sig. Första delen, från 1960, i Per Anders Fogelströms klassiska stockholms- och arbetarklasskildring "Stad-serien". Övriga delar: Barn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad och Stad i världen.

(Från förlagets information, Bonnier)

 

 

Elin rekommenderar:

Sarah Waters skriver historiska romaner som utspelar sig från viktorianskt 1800-tal till 1940-talets krigs- och efterkrigstid i London. Ficktjuven handlar om den unga Sue Trinder som växer upp på 1860-talet i Londons fattigaste kvarter. Hon blir med tiden en skicklig ficktjuv. En ny bekantskap med bedragaren Gentleman ger hopp om att kamma in stora pengar, men det går inte alltid som en tänkt sig. Ficktjuven finns även som BBC-miniserie. 

I Nattvakten drabbas fyra Londonbor av de tyska bombanfallen, den så kallade blitzen, i början på kriget. 

Hösten 1947 vandrar en ensam kvinna i eleganta manskläder genom det krigshärjade London. Under kriget var hon ambulansförare, nu är hennes liv betydligt mindre dramatiskt. Kay har fått se saker som ingen borde behöva se, och liksom för de flesta som tvingades uppleva blitzen är hennes liv för alltid förändrat.

(Från förlagets information, Natur och Kultur)

Sarah Waters böcker handlar ofta om lesbisk kärlek i olika tidsepoker, "Manlig homosexualitet var olaglig, vilket också lämnade ett historiskt avtryck. Ta Oscar Wilde till exempel. Kvinnors homosexualitet har nästan varit osynlig, men historierna finns där för den som letar efter dem. Där tror jag att mina böcker hjälper till att fylla en lucka." säger hon i en intervju i Uppsala Nya Tidning 2015-04-14 i samband med att den senaste romanen Hyresgästerna (1920-tal) kom ut i svensk översättning.

 

 

försoning
 

Paulina rekommenderar:

Ian McEwans Försoning är en helt underbar bok! Den är filmatiserad och även filmen finns att låna på biblioteket.

Året är 1935 och på sommarens varmaste dag står 13-åriga Briony Tallis i fönstret till sitt flickrum och ser sin äldre syster Cecilia ta av sig kläderna och dyka ner i trädgårdens fontän, mitt framför ögonen på deras barndomsvän Robbie Turner.
Det blir upptakten till en besynnerlig och skrämmande dag, och innan den är slut kommer de tre ungdomarnas liv att ha förändrats för alltid. Robbie och Cecilia kommer att ha överskridit en gräns vars existens de inte ens anat, och de blir offer för den yngre flickans fantasier, medan Briony begår en handling hon kommer att tillbringa resten av sitt liv med att försöka sona.

(Text från Alex-författarlexikon)

Fyren mellan haven av M. L. Steadman är en lättläst och gripande berättelse om barnlöshet.

Efter fyra uppslitande år vid första världskrigets västfront återvänder Tom Sherbourne till Australien och tar anställning som fyrvaktare på Janus Rock, en ensligt belägen ö nästan en halv dagsresa från kusten. Omgiven av havets tomma vidder och med sin unga hustru Isabel som enda sällskap, hoppas Tom finna ro för sin sargade själ /.../ M. L. Stedmans hyllade roman är en hjärtskärande berättelse om längtan och saknad, och om hur livets omöjliga vägval tvingar ut människan i ett landskap där gränsen mellan rätt och fel inte längre är uppenbar.

(Från förlagets information, Massolit)

 

Här hittar du fler historiska romaner.

 1. Allt som är jag

  Av: Funder, Anna
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 2. Vägen mot Bålberget

  Undertitel: roman
  Av: Söderlind, Therése
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Mary Jones historia

  Undertitel: nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig : om mitt liv samt om Dolores & John Silver, så som jag fått det berättat för mej av dom själva : roman
  Av: Boardy, Elin
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Magnetisörens femte vinter

  Undertitel: roman
  Av: Enquist, Per Olov
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Huset Longbourn

  Av: Baker, Jo
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 6. En förlorad värld

  Undertitel: åter till Brideshead : kapten Charles Ryders andliga och världsliga minnen
  Av: Waugh, Evelyn
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 7. Den vita liljan

  Av: Nemert, Elisabet
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 8. Paradiset

  Av: Gurnah, Abdulrazak
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 9. Blandat blod

  Av: Mazetti, Katarina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. Segu

  Undertitel: en afrikansk släktkrönika : roman
  Av: Condé, Maryse
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: Bok
 11. Svindlande höjder

  Av: Brontë, Emily
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 12. Wolf Hall

  Av: Mantel, Hilary
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 13. Alfabethuset

  Av: Adler-Olsen, Jussi
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från danska
  Finns som: Bok
 14. Katedralen vid havet

  Av: Falcones de Sierra, Ildefonso
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från spanska
  Finns som: Bok