Historien om Leon

Föreställ dig att du lever under andra världskriget i ett tyskt invaderat Polen, där du och alla andra judar lever förtryckta och ses som parasiter. Du är 10 år gammal och tvångsförflyttas till ett ghetto för judar.

Din pappa jobbar på en fabrik för en man som heter Oskar Schindler. Vad tyskarna inte vet är att Schindler räddar så många judar han kan, utan att någon märker det. En dag får du veta att du och din familj ska flytta till ett annat ghetto, men som tur är går herr Schindler i god för dig och din familj. Ni står uppskrivna på hans arbetarlista, och tur är det, för om inte ditt eller din familjs namn stått på den listan skulle du vara död nu. Så var livet där. Hade du inget jobb skulle ditt liv troligtvis ta slut i ett av alla koncentrationsläger.

Du ber om att få följa med din far till jobbet och då får även du jobb där. Du står på en stor trälåda för att nå upp till maskinen du hade ansvar för. Du blir Schindlers yngsta arbetare. Tack vare herr Schindler och hans stora hjärta, lyckadas du, dina föräldrar och två av dina 4 syskon överleva andra världskriget och utrotningen av judar.

Den här boken som är skriven av Leon Leyson själv är en väldigt gripande och ganska så lätt skriven så att yngre personer också ska kunna läsa den. Den lämnar en väldigt rörd och man, i alla fall jag, får en tankeställare.