Himmel och helvete

Stormen drar in över det isländska Västlandet, männen ute i fiskebåten kämpar för sina liv när vågorna slår in över relingen.

De som lever det hårda livet som fiskare på 1800-talets Islande vet att torsken styr och när vågorna slår över roddbåten kan man bara förlita sig på gud och sin egen armstyrka. Pojkens vän Bardur har huvudet fullt av poesi och drömmar och glömmer den livsviktiga skjorteln hemma och möter döden till havs. Pojken frågar sig - är det så här det är att leva? Finns det inget bättre? 

Boken fick P.O. Enquists pris 2011 med motiveringen: "Jòn Kalman Stefànssons roman handlar om pojken som befinner sig mellan himmel och helvete, liv och död, kärlek och sorg, havet och bergen. Det är både magnifikt och magiskt. En berättelse som gör stor litteratur av livet, och ger nytt liv till litteraturen."

Bokcirken gillade verkligen den här boken! Långa, vackra rytmiska meningar. Ett tuft liv som beskrivs poetiskt med ett vackert bildspråk. Samtidigt vet man inte om det är levande eller döda som talar ibland. Flera starka kvinnor beskrivs och för att överleva på den här tiden måste man vara stark. Många av oss blev mycket sugna på att resa till Island.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lena Petersson den 24 februari 2014