Het - tio heta situationer

Sex skulle alltid problematiseras.

Det var i första hand en fråga om teknik, verkställande, preventivmedel, oskuldsfulla, värnlösa flickor, och pojkar som bara ville en enda sak. Allt var heteronormativt. Så var det – i stora drag – när jag var ung på 80-talet.

Men mycket av det där har gått över nu. Det har blivit bättre. Nu kan man få läsa ungdomsböcker utan träiga pekpinnar och diskriminerande gränsdragningar. Där det istället handlar om stormar av känslor och passioner, tung åtrå och lust. Där sex är gränslös glädje, experimentlusta, normbrott, och inte nödvändigtvis alltid samma sak som kärlek. Det är en befrielse. 80-talet skulle ha fått hjärtinfarkt av den här boken.
Gör det. Ung eller vuxen, strunt samma, läs och låt dig svepas iväg till heta himlar av novellantologin Het. Omslaget är svart med vit text, så det fungerar även i tunnelbanan. Du kan lätt lura i dina vänner och föräldrar att boken handlar om global uppvärmning. 

Redaktör är författaren Åsa Anderberg Strollo. Medverkar gör tio kända, unga ungdomsboksförfattare, som tar ut svängarna, så det skvätter om det. Frågan är var gränsen går? Var går din?  Min går i Manne Forssbergs novell ”Sexualundervisning”. Här kommer min pekpinne. Det är aldrig rätt när en lärare eller annan vuxen älskar med elever och andra omyndiga. Samtycke eller ej - det spelar ingen roll. Det är ändå fel fel fel.
Ingen ska någonsin skämmas för sina känslor eller tankar. Det är en sak. Men att du som vuxen ska kunna skilja mellan fantasi och verklighet. Samt ha lärt dig att ta ansvar för dina handlingar. Kom ihåg det. 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Johan Rahm den 4 juli 2013