Hemsk Höst

Hösten är härlig på många vis. Klar luft, vackra färger och svamp i skogen bland annat. Mörkret faller tidigare och med tidigare kvällar ges möjligheter till inomhusmys med böcker och filmer. Mörkret skapar även en bra atmosfär för skräckupplevelser. Tänd ett ljus, kura under täcket och rys.

Vad som upplevs som skrämmande är ju väldigt individuellt. Här har bibliotekspersonalen svarat på någon (eller flera) av frågorna 

Vad är du rädd för/vad skrämmer dig?

Vilken är den läskigaste bok/film du vet och varför?

Kan du tipsa om en läskig bok (eller film)?

Det av Stephen King är den läskigaste filmen jag vet! Kommer aldrig se den igen. Får ont i magen bara jag tänker på den kusliga stämningen och den hemska clownen. Då är det versionen från 1990 som jag tänker på. Jag vägrar se den nya.

- Lena

I mörkret fanns en hand och handen höll en kniv. Kniven hade ett handtag av polerat svart ben, och dess egg var vassare och tunnare än på någon rakkniv. Man kunde strimlas av den utan att märka det, åtminstone inte till en början.  Kniven hade gjort nästan allt som den kommit till huset för att göra, och både eggen och handtaget var blöta...

..då återstod det bara att ta hand om det minsta barnet, ett spädbarn som knappt börjat gå. Bara en kvar och sen var uppgiften klar.

Föräldrarna och storasyster ligger döda i var sin blodpöl. Men det lilla barnet, har anat faran och tyst krupit ut ur huset. Han korsar gatan och kommer in på kyrkogården. Spökena som bor där har lite olika synpunkter på att få en levande bland sig, men de tar honom till sig och ger honom en god spökfostran som de bara kan. Men så småningom kommer Mannen som var Jack tillbaka för att slutföra sitt uppdrag...

- Kerstin tipsar om Kyrkogårdsboken av Neil Gaiman

Fanny gillar inte skräckfilmer men hittade några andra sevärda filmer på filmtjänsten Cineasterna som handlar om hennes rädslor:

Monica Z

Jag är rädd för hur alkoholism kan förstöra familjer. I filmen får vi följa Monica Zetterlund som kämpar för att slå igenom och får uppleva kändisskapets både fram och baksidor.

Moonrise kingdom

Mobbning är en kuslig företeelse. Det här är en charmig och väldigt snygg film som skildrar mobbing i en scoutgrupp på ett komiskt sätt.


Mustang

Tvångsgifte är superläskigt. Vi följer fem systrar som får en hård uppfostran i en turkisk by. En gripande film om kärlek och drömmar. Ska de våga bryta sig loss?

Vad döljer du för mig?

Hemligheter i kärleksförhållanden är minst sagt creepy. I den här spännande dramafilmen börjar några par leka en lek där alla hemligheter ska upp på bordet, via deras mobiltelefoner.

Bröderna Lejonhjärta

Att dö för att sedan komma till ett land där en ond diktator regerar är inget man hoppas på. Den här klassikern om brödraskap och att våga se döden i vitögat är värd att se om.

Förutom att flera rysliga kapitelböcker för mellanstadiet just nu får mig att se spöken, spindlar och läskiga skuggor överallt, så tycker jag att skräckhistorier och nättroll på internet är riktigt ruggigt.

Jag har precis läst Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå: om myter på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik av journalisten Jack Werner. Han har axlat uppdraget att gå till botten med hur flera vandringssägner på nätet uppstått och fått fötter. I boken går Werner igenom flera olika historier och granskar deras trovärdighet, hur de kan påverka sanningen och vad en själv kan göra för att genomskåda den här typen av artiklar.

Boken är riktigt läskig och det nästan läskigaste är att det är på riktigt.

- Johanna Sa 

Jag har alltid varit lite rädd för djupt vatten och kan ibland få panikkänslor när jag simmar över en sjö där jag inte ser botten. Jag föreställer mig att djupet bara fortsätter eller att det finns saker där nere som jag inte kan se, som kommer att dra mig ner i djupet… Sjöar och hav kan också dölja så mycket hemligheter! Det finns många läskiga böcker på det temat, till exempel Kurragömma av Petrus Dahlin, Djupgraven av Viveca & Camilla Sten (passar för mellanstadiet ungefär) och Människohamn av John Ajvide Lindqvist (för vuxna). Det härliga med att läsa skräckböcker är att de verkligen får en att känna saker, och att man inte kan sluta läsa även om man är väldigt rädd.  

- Frida

Den mest skrämmande bok jag kan komma ihåg att jag har läst är Vägs ände av Bengt Ohlsson

Det som skrämmer mig är insikten om vad människan är kapabel till under extrema omständigheter. De mest vidriga handlingar man kan tänka sig. Och – det kanske mest skrämmande är, att jag förmodligen hade handlat likadant som offren som blev förövare, under samma förutsättningar.

- Tobbe

Sengångare

Jag är rädd för sengångare och mitt tips på en läskig bok är De försvunna av Cecilia Lidbeck.

De försvunna är skrämmande på ett ganska lågmält sätt och ger mig en klaustrofobisk känsla. Karaktärerna i boken är utelämnade till varandra och till den vildmark där de är vilse. Kan de lita på varandra? Vad finns egentligen ute i skogen? Kommer de att bli hittade?

- Anna S

Den dystopiska världen i Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar gjorde mig rädd på riktigt. Här berättas om ett facistiskt Sverige med obligatoriska samhällskontrakt för Sverigevänner, interneringsläger för de som inte skriver på och medborgargarden som "upprätthåller ordningen", detta i en inte allt för avlägsen framtid. Det är minst sagt kallsvettsframkallande.

Mer mysryslig och perfekt för mörka höstkvällar är Amanda Hellbergs serie om klärvoajanta Maja Grå. Serien inleds med Styggelsen vilken också är den, enligt mig, läskigaste boken i serien. Hellberg har även skrivit skräck för ungdomar. Jag väntar under mossan heter boken och handlar om varelser från den svenska folktron, till exempel något så otäckt som mylingar (spökbarn).

- Elin

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Elin Sundström den 17 oktober 2018