Hemligheten

En fiktiv självbiografi.

Hemligheten (2004, Un secret) är en självbiografisk roman. Den utspelar sig strax efter 2:a Världskriget, med trådar ner i familjens bakgrundshistoria. Romanen handlar om Philippe och om dennes föräldrar, Max och Tania. Föräldrarna är atleter, de driver en sportaffär på en liten bakgata i Paris. Deras unge son har däremot ingen som helst fallenhet för fysiska aktiviteter. I berättelsen förekommer också en bättre bedagad granne, sjukgymnasten Louise. Det är också hon som, mest av en händelse, öppnar ögonen på Philippe, genom att berätta för honom att han en gång i tiden haft en äldre bror.

Philippe känner sig otillräcklig under sin uppväxt. Han är sjuklig, till skillnad från hans föräldrar som är friska och vältränade. Han uppfattar sig som en besvikelse. Som en följd av detta skapar han sig en fantasibror som blir allt det han själv aldrig kunnat vara. Samtidigt har Philippe alltid anat att det kanske funnits en bror i familjen. En bortglömd leksakshund på vinden blir till sist ledtråden som får grannen Louise att börja berätta. Romanen skildrar familjen då de har flytt Paris till den fria zonen Vichy, där man har förfranskat sitt judiska Grinberg till det mer franskklingande Grimbert, och man framlever sina dagar i vad som till synes är en idyll, om man betänker att världen står i brand. Men den utspelar sig också i femtiotalets Paris, i det tumult av känslor som är Philippes frågor om sin bakgrund.

Idyllen ska visa sig vara en chimär. Philippes pappa Max är gift med Hanna, och de har mycket riktigt också en son tillsammans. Men pappan är otrogen med Tania, som han dessutom är nära släkt med (svåger/svägerska). Hellre än att utstå mannens otrohet, begår Hanna en själmordhandling. Vid den s k Vel’ d’Hiv-razzian, ”Operation Vårvind” kallad, under vilken 13 000 judar arresterades, framkommer hennes judiska påbrå, därför att hon väljer att aktivt visa upp sina originalhandlingar, med påföljd att hon och sonen av fransk polis förs till förintelseläger, där de försvinner. Detta inträffar under den svekfulla Vichyregimens tid. Berättelsen är djupt tragisk, framförd i en lågmält saklig ton.

Tipsat av: Staffan Engstrand på biblioteket i Solna centrum

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 6 mars 2014