Harguden Isopo En ainu-myt från Japan

Läs en berättelse från ainufolkets mytologiska skatt.

Det är spännande att möta olika kulturers berättande. Här är det ursprungsbefolkningen Ainu från Japan som vi möter via en återberättad saga om harguden Isopo.

Njut av de otroligt vackra bilderna i träsnitt. Isopo berättar att verkligheten ibland lurar oss att se saker som inte är vad vi först tror. Själv ser haren en stor strandad val och människor som slåss. I själv verket är det haren som börjar bli gammal och ser dåligt. Numer stannar haren hemma och berättar om sitt liv för barn och barnbarn.

I slutet av boken kan du läsa mer om Ainufolkets tro och sagor. Sagorna och myterna brukar återberättas myntligt eller sjungas fram. De saknar eget skriftspråk, men här har Keizaburo Tejima gjort vackra träsnitt som illustrerar berättelsen. Hisakazu Fujimura och Shitaku Yae återberättar den. Att haren är en gud är ingenting som framgår av själva berättelsen. Ainufolket anser att haren är helig och har något att berätta för oss människor.

Boken får du naturligtvis läsa och tolka som du vill. Den passar utmärkt både som kulturell inblick och som utgångspunkt för samtal om hur världen ser ut och hur vi tolkar det vi ser. Passar för alla från barn och ung till vuxen.