Hålet av Öyvind Torseter

En bok med ett hål tvärs igenom hela boken, från pärm till pärm. Dessutom i brun kartong med en spretig figur på framsidan och med gul tejp i ryggen. Nyfiken?

Hålet är en otroligt underfundig och rolig bok skulle jag vilja säga. Bokens figur- för det är en människoliknande figur med djurhuvud- flyttar in i en lägenhet. Där upptäcker figuren ett hål på väggen. Det måste undersökas! Men då flyttar hålet på sig. När hen ringer fastighetsägaren (?) ber de hen ta med sig hålet dit för undersökning. Hur fånga ett hål? Ja så fortsätter det. Med några enkla bilder och ytterst lite text förmedlas hela historien.

Vad är det då som gör den så bra? Jo, det är hur författaren och illustratören lyckats skapa en hel berättelse med ett hål på samma plats rakt igenom boken. Du som läsare tycker att hålet flyttar på sig beroende på var i bilden det befinner sig, på väggen, på golvet eller som månen på himlen.
Boken utsågs till Norges vackraste bok förra året. Passar även för vuxna då den nästan är som en serieroman.

Läs den och jämför den med Tove Janssons Hur gick det sen? Som ju också har hål i sidorna för att skapa spänning och dynamik. Så olika kan resultatet bli i två bra böcker.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristin Andersson den 26 mars 2014