Här ligger jag och blöder

Att växa upp gör ont ibland.

Årets August-vinnare i kategorin barn- och ungdomsböcker är ett riktigt mästerverk och förtjänar verkligen sitt pris. Jag har läst många fantastiska ungdomsböcker den här hösten/vintern så ribban var ganska högt satt, men ändå slår den här berättelsen helt omkull mig med sitt direkta tilltal och underbara porträtt av den kompromisslösa Maja som står i mitten av historien.

Jag är ingen snabb läsare, men av någon anledning hinner jag bara öppna boken innan jag vips har läst en fjärdedel av den. Jag öppnar den igen och nu har jag läst hälften. Så pass effektivt suger texten tag i mig. Jag tror att det bland annat beror på att Maja är en så intressant tjej som gör precis vad hon känner för, utan att följa konventioner och är så där skönt anti och provokativ utan att det känns överdrivet. Samtidigt är hon känslig och sårbar, både själsligt och kroppsligt.

Boken inleds med att hon sågar av toppen av sin tumme, sedan kantas historien av flera förekomster av blodvite. Förhållandet Maja har med sin mamma är långt ifrån okomplicerat och när mamman plötsligt försvinner väcker det många frågor och funderingar.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Lina Berglund den 30 december 2010