Gul utanpå

Patrik Lundberg är journalist och dessutom adopterad från Sydkorea. I sin självbiografi berättar han ärligt och rättframt om den termin han var utbytesstudent i Korea och hur han samtidigt letade efter sina rötter.

Från början var Patrik mest besvärad av att han hela livet har bemötts som ickesvensk. Trots det bestämmer han sig för att plugga ett halvår i Korea och samtidigt försöka hitta sina biologiska föräldrar. Vi får dels följa de faktiska händelserna, men också hans funderingar om vem han är och var han hör hemma.

För mig har den här boken varit lite av en personlig hajp. Jag vet egentligen inte riktigt varför det blev så. Det kan bero på att hans inlägg i rasism- och adoptionsdebatterna ibland susade förbi mig och att jag tyckte att han brukade lyfta fram en intressant vinkel och att det därför skulle vara kul att få läsa en hel bok av honom. Det var det också.

Det är väldigt intressant att få följa funderingarna om tillhörighet och om att lära sig leva i ett helt nytt samhälle. Boken är rolig och lättillgänglig, ibland nästan lite för kaxigt ärlig och lättsam. Eller är det just det som gör den bra? Jag kan inte bestämma mig där. Förutom den lilla funderingen är det en riktigt läsvärd bok. Den gav mig en ny pusselbit och bilden av att vara människa blir ett snäpp tydligare. Dessutom var den rolig att läsa.


Linnéa på Solna Gymnasiums bibliotek

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 2 oktober 2013