Ge mig arsenik

Elisabeth är 15 år och ska snart sluta nian. Livet är ganska kasst, men så snor hon en skrivbok med en panter på och förstår plötsligt att hon inte alls är Elisabet. Hon är Elsa, geni, författare och så småningom även superhjälte.

I samma veva snor hon även Håkan Hellströms senaste (inte den som kom i år, utan hans första skiva Känn ingen sorg för mig Göteborg, mer om det strax). Med hjälp av Håkan och pantern börjar hon få styr på sitt liv, hon benar ut alla sina känslor och tvingar sig själv att återvända till de smärtsamma minnena av före detta bästisen Katarina och tiden då hon bodde på Öland.

Det som från början verkar vara lite småfuttiga problem växer sakta och ju längre in läsaren kommer i boken, desto mer avslöjas om hur det faktiskt var och varför Elisabeth/Elsa har hamnat där hon gjort idag. Det handlar också mycket om osäkerhet och mod. Hur uppfattar vi andra och hur uppfattar de oss?

Ge mig arsenik är en ganska nätt liten bok, men den rymmer mycket. Det jag gillar bäst med den är just det att den växer ju mer man läser. Kanske kan det vara bra att tänka på att den utspelas år 2000 (det var då Håkan Hellströms första skiva kom). Jag gjorde inte det först och höll på att dö lite inombords när hon gick omkring med en CD-freestyle, men det är ju klart att hon gör det, det var ju det som fanns då!


Linnéa på Solna gymnasiums bibliotek

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 2 oktober 2013