Fria E-böcker, E-ljudböcker och andra resurser

Här hittar du länkar till sidor med e-böcker och e-ljudböcker på olika språk som är gratis att ladda ner eller lyssna på online. Du behöver inget bibliotekskort för att använda dessa resurser, men för att använda Världens Bibliotek behöver du en mejladress.

Klicka här för att komma till Litteraturbanken:

Litteraturbanken Myriams-Fotos, Pixabay
Litteraturbanken tillgängliggör svensk skönlitteratur och andra texter av vikt för vår förståelse av det litterära kulturarvet. Allting är fritt tillgängligt för alla! I biblioteket finns fler än 4000 titlar som kan sökas fram och läsas på webbplatsen men över 1000 titlar kan också laddas ner till läsplattor och mobiltelefoner helt gratis!

Klicka här för att komma till Världens Bibliotek:

I Världens bibliotek finns gratis e-böcker och e-ljudböcker på albanska, arabiska, assyriska, syrianska, bosniska, kroatiska, serbiska, kurdiska, persiska, dari, polska, somaliska, thailändska, tigrinska och turkiska. Alla som befinner sig i Sverige kan använda Världens bibliotek. Här finns vuxenböcker och böcker för barn och unga, både skönlitteratur och facklitteratur.

Fler fria E-medier:

Projekt Gutenberg

Projekt Gutenberg är ett bibliotek med över 60 000 fria e-böcker, att ladda ner eller läsa online. Här publiceras böcker som inte längre har upphovsrätt. Det finns böcker på många språk, flest finns det på engelska. Sidan är engelskspråkig och finns översatt till portugisiska, tyska och franska.
Du hittar Projekt Gutenberg här.
Du hittar Projekt Gutenbergs mobilanpassade sida här.

Projekt Runeberg

Projekt Runeberg är ett initiativ som startade 1992 och publicerar äldre nordisk litteratur som saknar upphovsrätt.
Du hittar Project Runeberg här.

Standard Ebooks

Fria e-böcker på engelska som saknar upphovsrätt i USA. Böckerna är korrekt formaterade och korrekturlästa. Böckerna finns tillgängliga i formaten epub, kindle (azw3), kobo (kepub).
Du hittar Standard Ebooks här.

Internet Archive

Internet Archive är ett ideellt bibliotek med fria böcker, filmer, programvara, musik och webbplatser. Internet Archive samlar böcker som finns i public domain eller från vilka de fått tillåtelse från författarna.
Du hittar Internet Archive här.

Sveriges Radio

På Sveriges Radios webbsida finns måga inläsningar och dramatiseringar av böcker för olika åldrar.
Du hittar Barnradion här.
Du hittar Radioföljetongen här.
Här hittar du Dramaklassiker - radioteater från förr.

International children's digital library

I International children's digital library finns barnböcker från hela världen, på många olika språk, som kan läsas online.
Du hittar International children's digital library här.