Flyga högt

Vendela är 15 år, hon har precis börjat nian. Alla vet hur klassen fungerar, vem som hänger med vem och vem som inte hänger med någon. Vilka som är ett gäng och vilka som bara kan vara två och två.

Vendelas bästa kompis heter Tove och de två hänger ihop med två killar i klassen som de planerar att bli ihop med samtidigt. Men ingenting blir riktigt som någon har tänkt sig när skolan börjar. Första dagen börjar Silja i klassen och hon tar minsann ingen hänsyn till gamla mönster och rutiner. Hon tar mycket plats och en oundviklig kamp mellan klassens populäraste tjej och Silja börjar och klassen delas upp i två lag. Vem har egentligen rätt till vad?

Vendela och Silja börjar umgås och det gör Tove arg och besviken. Tove tycker att Silja ska veta sin plats – är man ny är man ingen!  Vänskapen mellan Tove och Vendela börjar vackla och Vendelas känslor för killen som hon varit kär i evigheter börjar svalna. Hon slits mellan att göra Tove nöjd och att följa sina egna känslor. Vad ska hon göra? Och varför börjar det plötsligt pirra i kroppen när hon pratar med klassens coolaste kille som hon aldrig vågat närma sig tidigare?

Den här boken handlar om hur svårt det kan vara att vara tonåring, hur svårt det kan vara när man slits mellan att göra som man vill och som andra vill. Hur mycket får man sticka ut och vad kommer det att kosta? Jag gillar den här boken. Flyga högt vann Barnens Romanpris 2012!

Karin Tegréus på biblioteket i Solna CMålgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Biblioteken i Solna den 23 oktober 2012