Fiskarmännen av Chigozie Obioma

Fiskarmännen är en bok om en familj i förfall. Men den är fantastiskt skriven. Läs den!

Snabbt tar jag till mig familjen i Chigozie Obiomas bok. Det är Nigeria idag samtidigt som traditioner och myter ständigt är närvarande. Språket är målande och har allt en riktigt bra bok ska ha. Ändå är det en bok som inte är lätt att läsa på grund av ämnet.

De fyra äldsta bröderna står varandra nära och de äldre är förebilder för de yngre. Lyckan vänder den dag byns galning uttalar en förbannelse över den äldste brodern. Den yngsta av de fyra bröderna är den som berättar (det finns två ännu yngre syskon). Han förstår inte allt som händer och skulle helst hålla sig till sitt intresse för djur.

Förbannelsen gör den äldsta brodern lättretlig och misstänksam. Om det är hans sätt som gör att förbannelsen blir självuppfyllande eller inte är svårt att säga. Hur som helst leder det till brodersmord och en nedåtgående spiral för familjen. Ttieln anspelar på när bröderna börjar fiska i smyg i den förgiftade floden. Pappan har haft stora framtidsplaner för sina barn som han nu ser grusas.

Chigozie Obioma har jämförts med både Achebe och Adichie, som också är nigerianska författare. Jag har bara läst den senare av de två.

Maria Schottenius skrev i en recension i DN att boken är både saga och en tolkning av postkolonialismens kvarlevor. Hon spår att boken kommer bli en modern klassiker.