Filmer med hbtq-tema

Har du lessnat på att de flesta filmer visar en sorts relationer? Det vill säga heterosexuella kärleksrelationer. Här tipsar vi om några filmer som finns att låna på Bibliotek Sundbyberg som skildrar kärlek, relationer och även har någon sorts hbtq-tema.

nånting-måste-gå-sönder

Nånting måste gå sönder

nånting måste gå sönder
Sebastian träffar Andreas första gången i Vitabergsparken. De inleder ett passionerat förhållande, men Andreas har svårt att acceptera och stå för sin kärlek till en annan kille. De drömmer om att fly iväg tillsammans samtidigt som Sebastian känner att den självsäkra kvinnan Ellie växa allt starkare inom sig.

Fimen är inspirerad av boken Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats av Eli Levén som också finns att låna på biblioteket.


 

Blå är den varmaste färgen (La vie d'Adèle)

blå är den varmaste färgen
16-åriga Adèle är ung, oskuldsfull och inte helt säker på vad hon vill göra av sitt liv. När hon träffar Emma, en punkig tjej med blått hår och starka åsikter, öppnas hennes ögon för kärleken och för frigörelse. De två inleder ett förhållande som utforskas in i minsta detalj av en kamera som aldrig viker undan, allra minst i de vågade sexscenerna.

Filmen är inspirerad av den tecknade serien Blue is the warmest color (Le bleu est une couleur chaude) av Julie Maroh som också finns att låna på biblioteket.

 

Orange is the new black

orange is the new black
Den här hyllade dramakomediserien har nominerats till tolv Emmy-priser, inklusive Bästa komediserie, Bästa manus och seriens Taylor Schilling har nominerats till Bästa kvinnliga huvudroll. Piper Chapman (Schilling) skickas till ett kvinnofängelse för ett brott hon begick när hon var ung. I fängelset byter hon sin bekväma New York-tillvaro mot en fylld av oväntade vänskaper och konflikter i en excentrisk grupp medfångar.

TV-serien bygger på boken Orange is the new black av Piper Kerman som också finns att låna på biblioteket.

 

För dig naken

för dig naken
En hudlös och nära skildring av konstnären Lars Lerin och hans sökande efter kärlek. Efter mängder av kontaktannonser och blind dates möter han slutligen Manoel från Brasilien. De kan inte kommunicera med varandra och kommer från två vitt skilda världar. Kan det trots allt ändå fungera? En både humoristisk, varm och mörk berättelse om den svåra jakten på den rätta.

Här hittar du böcker av Lars Lerin som finns att låna på biblioteket.

 

Carol

Therèse Belivet jobbar i ett av Manhattans många varuhus, men hon drömmer om ett mer meningsfullt  och spännande liv. En dag träffar hon  den förföriska och vackra Carol Aird  som är fast i ett misslyckat äktenskap. En gnista tänds mellan dem, och ju djupare deras relation blir, desto mindre oskyldig blir den. Men deras vänskap och kärlek visar sig ha ett högt pris. Carol är en smärtsamt vacker skildring av kärlek mot alla odds - ett kraftfullt drama om en gift kvinna som i 50-talets USA riskerar allt när hon inleder en romans med en yngre kvinna.

Carol är baserad på Patricia Highsmiths självbiografiska roman The price of salt från 1952 som också finns att låna på biblioteket.

 

Fler filmtips med HBTQ-tema hittar du i boken 50 years of queer cinema som även den finns att låna på biblioteket.

 

Filmernas beskrivningstexter är hämtade från sf.se utom Orange is the new black som är hämtad från Netflix.se

 

Filmer med hbtq-tema på biblioteket

 1. Behind the candelabra

  Undertitel: Mitt liv med Liberace
  Språk:
  Engelska Svenska Danska Norska Finska Isländska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 2. Boulevard

  Språk:
  Engelska Svenska Danska Norska Finska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 3. Brokeback Mountain

  Språk:
  Engelska Svenska Norska Danska Finska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
Visa fler titlar...