Förr eller senare exploderar jag

Hazel Grace Lancaster är 16 år och har haft cancer i tre år. Ingen vet hur länge hon kommer att leva bara att det inte kommer att vara länge nog.

När hennes mamma tvingar henne att gå till en stödgrupp är den enda ljuspunkten Isaac som förlorat sitt ena öga och snart ska operera bort även det andra. Tillsammans suckar de sig igenom timmarna med stödgruppen tills den dag Isaacs vän Augustus Waters dyker upp. Augustus som haft cancer men blivit frisk. Augustus som inte kan sluta stirra på Hazel. Där börjar en fantastisk kärlekshistoria.

Hazels favoritbok spelar också en viktig roll, den heter Ett storslaget lidande (titeln och författaren är fiktiva) och handlar om en cancersjuk flicka. Boken slutar mitt i en mening och Hazel tänker att flickan dog eller var för sjuk för att skriva. Men hon är som besatt av att veta vad som händer med de andra i boken - mamman, vännerna och inte minst hamstern Sisyfos. Förgäves har hon skickat brev till författaren Peter van Houten som bor i Nederländerna. Augustus läser också boken och när han söker kontakt med van Houten lyckas han bättre. Tillsammans drömmer Hazel och Augustus om att resa till Amsterdam för att få svar på frågorna. Men är det möjligt? 

Smärtsam, vacker och otroligt bra är den här boken. Den är också förvånansvärt rolig.

Jag har tidigare läst John Greens Var är Alaska? och tycker hemskt mycket om den. Jag drog mig för att läsa Förr eller senare exploderar jag. Men en dag så kändes det som om boken skrek åt mig ”Ta hem mig och läs” och jag tänkte att ok, nu gör jag det. Jag ångrar mig inte ett dugg – trots att jag vid ett tillfälle grät mig igenom säkert 30 sidor i sträck. Hazel Grace Lancaster är en underbar berättare, osentimental och humoristisk. Och vem förälskar sig inte i Augustus Waters? Läs den!

 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Mie Björkman den 30 maj 2013