Ett syskon från yttre rymden

Kan ett syskon komma från himlen och bara dimpa ner på jorden? Vem pratar pappa med genom sin radioapparat? Och varför ligger mamma i sängen och säger att hon har ”som en spårvagn i huvudet”?

En liten pojke som Ulf och hans storebror behöver någon som tar hand om dem, som serverar dem riktig mat, inte bara filmjölk, som när pappa står i köket. Ulf har sin vän Klas-Göran att umgås med, när det är för trångt i den lilla förortslägenheten. Ulf önskar att han hade en lika snäll storasyster som Klas-Göran. Hon tvättar sår och gör chokladröra när de stormar in efter vildsinta lekar. 

Ulf hade en syster. Hon finns på bild. Då ligger hon i mammas mage. Men hon dog, och det är en saknad. Kanske hos den klena modern, definitivt hos Ulf. Nu inbillar sig Ulf att grannflickans nya lekkamrat är hans syster, som kommit för att hälsa på. De pratar och leker tillsammans, innan Klas-Göran förklarar hur det ligger till. Flickan är ju bara en kusin från Norrköping som kommit för att hälsa på. Hon är bra på lekar, men känner inte Gud så värst bra, på Ulfs direkta fråga. 

Ulf Stark har en märklig förmåga att framföra en rak och enkel berättelse på ett sätt som gör den fantasifull, vibrerande av värme och humor. Det är han som tar ner de stora frågorna på jorden, och låter i detta fall sin namne Ulf brottas med livets gåtor. Femtiotalet känns närvarande, också i Sara Gimbergssons utsöka illustrationer, som följer berättelsen väl.

Staffan på biblioteket i Solna C

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 5 december 2013