En av oss

Vägen till Utöya

Norge – vår närmaste granne och ett samhälle som är mycket likt det svenska. Här får vi bilden av det norska folkhemsbygget. Det skulle i stort kunna vara bilden av Sverige. Titeln är obehagligt träffande – En av oss. För det blir mycket tydligt att Anders Behring Breivik inte är någon exotisk terrorist, han är en av oss. 

Vi vet alla vad som hände på AUF:s sommarläger på Utöya. Seierstad ger röst åt både förövaren och offren. Vi får ta del av Breiviks sorgliga bakgrund, med utsatta barn i generationer tillbaka. Vi får en ingående beskrivning av hans tankevärld och förberedelser. Och vi får en fruktansvärd beskrivning av händelserna den 22 juli 2011. I en sista del får vi också vara med på rättegången.  Sammanvävt med Breiviks historia får vi också möta flera av hans offer i personliga porträtt. Porträtt som jag i ärlighetens namn ibland bläddrade förbi, det blev för jobbigt att läsa.

Det som är extra tungt i hela den här hemska historien är alla missade chanser. Med rätt insatser hade han kunnat oskadliggöras redan innan han föddes. Den psykiska utsattheten går generationer tillbaka, men samhället missar hela tiden chansen. Breivik själv är föremål för sociala myndigheters utredningar och insatser redan som liten. Genom hela sin uppväxt har han uppenbara problem med sociala relationer. Men samhället släpper honom. När han förbereder sin fruktansvärda attack finns många chanser att lägga sig i och ifrågasätta vad han gör. Men ingen tar chansen. Och slutligen, dagen då Breivik spränger sin bomb i regeringskvarteren och sedan beger sig till Utöya och slaktar ungdomar, kantas av polisens fatala och upprepade misstag. Han hade kunnat stoppas flera gånger längs vägen, men man tar inte chansen.