Eleanor & Park

En bok om den omskakande, svårbegripliga och underbara första kärleken.

”Hon hade rutig kjol och herrskjorta, fem sex konstiga halsband om halsen och en scarf om vardera handleden. Hon påminde både om en fågelskrämma och om de små magiska dockorna som mamma hade på byrån.”

När terminen börjar kliver en ny tjej på bussen, Eleanor. Inte nog med att hon är storväxt, fräknig och har stort och eldrött lockigt hår. Hon klär sig även som ingen annan, nästan som att hon vill att alla ska titta på henne. ”Tjejen såg ut som ett typiskt mobboffer” tänker Park. Av någon anledning hamnar hon ändå bredvid honom. Parks klasskompisar i den lilla staden där alla växt upp tillsammans, är inte sena att visa att sådant där som att sticka ut inte är önskvärt. Eftersom Parks mamma kommer från Korea och han på grund av det redan har svårt att passa in i den snäva nomen vill han verkligen inte bli förknippad med den nya.

Trots det första intrycket kan Park inte sluta tänka på Eleanor. När han märker att hon i smyg och över hans axel läser hans Watchmen-tidning på bussen bestämmer han sig för att låna henne den. Han ser också att hon skrivit namnet på några av hans favoritband på sina skolböcker. På böckerna läser han även fruktansvärda saker som någon annan skrivit om Eleanor. Kan det vara Tina som Park känt i hela sitt liv men som nu beter sig som en riktig mobbare?

Det här är en riktigt härlig pirrig bok om att vara ung och för första gången bli förälskad. Det riktigt känns i hjärnan och hjärtat och håret och händerna (i hela kroppen) hur Eleanor och Parks kärlek växer fram. Samtidigt är det en sorglig bok. Det är jobbigt att läsa om Eleanors utsatthet, både hemma och i skolan. Trots att Park också känner sig annorlunda är han ändå accepterad, Eleanor blir annorlunda på ”fel sätt”. Park har en familj som har det gott ställt och ställer upp när det gäller medan Eleanor måste leva i fattig misär med en vidrig styvfar, försvinnande mamma och svikarpappa.