Eld

Äntligen kom den, Eld – fortsättningen på Cirkeln, av Mats Strandberg och Sara Bergman Elfgren. De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. De väntar otåligt på demonernas nästa drag och det kommer till slut från oväntat håll. Inget går att förutse och ingen i gruppen förstår till en början hur allt hänger ihop.

Tjejerna tvingas att bli mer sammansvetsad än sist och de måste komma överrens, samarbete mellan dem blir närmre än någon av dem kunnat ana var möjligt. Eld är kantad av känslor, kärlek, sorg, rädsla och skuld. Komplicerade kärlekshistorier avlöser varandra i de magiska miljöerna som samtidigt är helt realistiska. Engelsfors är som vilken liten småstad som helst.

Gruppen stöttar varandra bäst det går men flickorna har fortfarande svårt att följa reglerna. De får inte använda sin magi förutom för att bekämpa demonerna. Men hur lätt kan det vara att inte ställa till det för killen som har svikit genom att använda magi – om man nu kan?
Som det sant står på baksidan av boken ”De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan ” Flickorna gör sitt bästa för att hålla ihop men verkligheten kommer lite i vägen. Vanliga tonårsbekymmer stör deras kamp mot ondskan.

Eld är läskigare än Cirkeln, den är läskig och jag håller andan från och till. Det är magiskt, det är klurigt, det är smart. Eld är helt enkelt MYCKET bättre än Cirkeln tycker jag, hoppas nu att den tredje delen Nyckeln håller måttet.


Karin på Solna gymnasiums bibliotek