Eid en festdag

Äntligen dags för Malik och Sibou att fira Eid-al- Fitr.

Vad gör man på Eid-al-Fitr? Många vet och kan känna igen sig i boken. Den som inte hört talas om festen som avslutar Ramadan, den muslimska fastemånaden, får veta hur det går till här.

Matilda Rutas färgglada bilder levandegör det som Jali Madi Susso och Eva Susso berättar. Familj och vänner kommer och Sibou vill äta allt som står uppdukat. Piroger, melon, frukt och godis fyller bordet, men ännu är det inte dags trots att magen kurrar. Bilderna förmedlar glädje och feststämning. Texten är kortfattad och enkel på ett bra sätt. 

Ett plus ytterligare är att text och bilder inte placerar berättelsen i ett bestämt land utan den öppnar upp så den skulle kunna utspela sig var som helst i världen iett modernt hem. Bra med en bok som kan bidra till att öppna upp mellan olika kulturer och att alla högtider får synas och uppmärksammas. Längst bak i boken står lite mer om Eid och du hittar ett enkelt recept på piroger. 

Den här boken passar bra för högläsning och i förskola och skolans F-3 klasser som underlag för diskussioner om olika helger i världen, både med religiös och sekulär bakgrund.

Kanske känner du igen berättelsen från Barnkanalen eller från Barnradion. Den ingår i Tripp. Trapp, Träd-biblioteket där några avsnitt också ges ut som böcker.