Dustlands: Rebellhjärta

Författaren Moira Youngs ”Dustlands” är tänkt att bli en trilogi. Vi befinner oss i en postapokalyptisk värld. Det är tufft, ogästvänligt, bara de starkaste överlever. Detta är en dystopi och en vacker kärlekshistoria på samma gång.

I seriens första del, Blodröd väg, introducerades berättelsens huvudkaraktär: Saba. Hon är en mycket viljestark tjej, med intuition som främsta vapen. Hon går på känsla. Den by hon bor i tillsammans med sin familj ansätts en dag av en grupp svartklädda män, vilka dödar hennes far och rövar bort hennes tvillingbror Lugh. Tillsammans med sin yngre syster Emmi beger sig Saba iväg för att finna sin försvunna broder. 

I Rebellhjärta, den nu utgivna seriens del två, fortsätter Sabas sökande, hela tiden förföljd av mörka krafter från det förflutna, vilka frigjorts i samband med fritagningen av Lugh. Men nu är det Jack hon söker, och som hon älskar. Hur långt är hon nu beredd att gå för att få det hon vill? Hon hamnar i strid med Tontonerna, vilka regerar landet med skräck och förtryck. 

Hon drar iväg med sin hund och sin kråka. Tontonerna är ett ständigt hot. Som tur är har hon sin tvillingbror, och sin uppkäftiga syster vid sin sida. De är oense om vilken taktik de ska använda, de är oense om vilken väg de ska välja. Vad som styr dem är Sabas vilja. Kanske har hon ett större uppdrag? 

Detta är en underbar skildring av en viljestark karaktär, som är lätt att ta till sitt hjärta. Jan Rishedens översättning förtjänar en eloge!


Staffan på biblioteket i Solna C

 

 

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 2 oktober 2013