Det tunna svärdet

Letar du efter en riktigt bra högläsningsbok eller vill ha en riktigt tjock bok att grotta ner dig i bästa läshörnan med är det här boken du letar efter.

Sasjas mamma är svårt sjuk. De pratar ofta om döden hemma hos dem. När mamman försvinner kan Sasja inte acceptera det. Han lyckas ta sig till Dödens rike för att försöka få med sig mamman tillbaka. Det här låter ju inte så muntert. Är det en högläsningsbok? Svaret är ja och Frida Nilsson tar oss med på en hisnande, spännande och bitvis hemsk resa när Sasja som den enda levande skaffar vänner som vill hjälpa honom att överlista Döden själv.

När jag läser tänker jag många gånger på Astrid Lindgren, Mio min Mio och vildvittror. Men det finns också drag av grekisk mytologi. Likheterna finns där. Precis som i Frida Nilssons Ishavspirater är det barnen som vågar trotsa de mest fasansfulla farorna och kasta sig in i de mest vådliga äventyren. Det är också en berättelse om hur kärlek och längtan kan få oss att våga det där extra. Det är helt enkelt en berättelse som vågar lita på sina läsare.