Det som händer i skogen

Vinnare av Urhunden för 2014 års bästa seriebok.

På årets bokmässa delade Seriefrämjandet ut Urhundenpriserna för 29:e gången. 2015 års pris för 2014 års bästa originalsvenska seriebok gick till "Det som händer i skogen" av Hilda-Maria Sandgren.

Boken handlar om fjortonåriga Aida som bor på landsbygden utanför en liten stad i Småland. Tiden är sent nittiotal. Aida och hennes vänner har just börjat sjuan och inser snabbt att högstadiet kommer vara en kamp där det gäller att visa sig stark och klara sig utan vuxnas beskydd. De går på självförsvar och lär sig judo, men när övergrepp ses som en del av vuxenblivandet - tänk uttryck som "kärlek börjar med bråk", hjälper inte fysisk styrka. Författaren tillägnar boken: "mina medsystrar, döttrar, syskon, syskonbarn och alla som varit fjorton". 

Juryns motivering: Det som händer i skogen är en både rasande och finstämd skildring av högstadiets brutala verklighet i en svensk småstad. I poetiska blyertsteckningar och med en återhållen men precis dialog fångar Hilda-Maria Sandgren kraftfullt subtiliteterna i Aida och hennes vänners relation med varandra och i kraftmätningen mellan dem och klassens killar. Med närmast lyriska naturbilder tecknar hon det småländska landskapet vackert, obarmhärtigt och rått. Det som händer i skogen är en makalöst vacker debut och en träffande dokumentation av 14-åringens värld.

 

Läs mer om Urhunden här.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Elin Sundström den 28 september 2015