Den osynliga flickan

Den här boken bygger på verkliga händelser i landet Afghanistan nån gång mellan 1996 och 2001, då talibanerna styrde i landet. De förbjöd alla kvinnor och flickor att visa sig ute, arbeta, gå i skolan, handla, idrotta... Då var det många flickor som klädde ut sig till pojkar för att kunna gå ut och hjälpa sina familjer.

Parvana är elva år när hennes pappa blir hämtad och satt i fängelse. Hemma finns mamma, storasyster och en lillebror som bara är en bebis. När maten tar slut hemma, får Parvana klippa håret och ta på sig pojkkläder för att kunna gå ut och tjäna lite pengar och köpa det nödvändigaste som familjen behöver.

Boken kom ut på svenska 2002, och många skolelever har sen dess fått läsa den för att lära sig något om en verklighet som pågår ute i världen. Det är en spännande bok, där det finns mycket att diskutera kring. I mars 2015 har det skrivits om den i tidningarna, sen en skolelev tyckt att den var otäck. Bland annat har det stått i tidningarna att bokens huvudperson skulle få ena armen avhuggen. Utan att avslöja för mycket om hur det går, så kan vi tala om att det inte stämmer. Parvana får reda på att talibanerna gör grymma saker, men hon blir inte själv drabbad på det sättet.

Om man jämför den med många andra populära böcker som barn och ungdomar läser helt frivilligt, så innehåller den inte fler eller värre otäckheter. Vi kan därför varmt rekommendera den för 10-11-årsåldern och uppåt!