Den magiska kappan

När Livia fyller elva år får hon en kappa i present av sina föräldrar. Men är det något magiskt med kappan? När hon lånar ut den till sin bästa vän Klara, så säger hon att den skaver och kliar.

Vem kan den röda kappan ha tillhört? Den är köpt av Livias mamma i en affär för Antikt och kuriosa. Det märkliga är att så snart Livia har den på sig känns den bara mjuk och fin. 

Under en promenad inne på kyrkogården kommer Livia av en slump förbi en gravplats där hon förstår att en ung flicka ligger begravd. Hon blev bara elva år, och hon hette Elin. Vem var hon, varför dog hon så ung? För att ta reda på mer om henne beger hon sig i sällskap med Klara till affären där kappan är köpt. Märkligt, ingen kund har behållit kappan.  För var gång någon köpt den har den också lämnats tillbaka. För att den skavt!

Men på Livia passar den utmärkt. Och det är iförd den hon på kyrkogården vid ett tillfälle kommer i samtal med en gammal farbror vid namn Johansson. Även han har viktiga pusselbitar att ge henne, i mysteriet kring vem Elin var och vad som hände med hennes kappa. 

Katarina Genar skriver en sirlig berättelse som ändå framförs på ett välavvägt och spännande sätt. I bakgrunden anar vi en olycklig kärlekshistoria. Omväxlande läser vi ur den avlidne Elins efterlämnade dagbok, omväxlande Livias egen berättelse i nutid. Att skriva enkelt och på samma gång magiskt är en konst. Katarina Genar behärskar den.


Staffan på biblioteket i Solna C

 


 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 2 oktober 2013