Den jag var

Den jag var är en gripande bok om Hilary och hans oväntade vänskap med Finn. Boken är skriven av 2016 års ALMA-pristagare Meg Rosoff.

Hilary har inte några stora förväntningar när han börjar på sin tredje internatskola i västra England. Den vanliga kampen för att inte bli totalt utmobbad inleds. Hans första regel lyder: Lita inte på någon.

Det är 1960-tal och varken elever eller lärare är särskilt sympatiska. Reese är den enda som försöker inleda någon form av vänskap, men den avvisar Hilary. En dag får han syn på Finn som lever ensam i en gammal fiskebod på en bit land som bara nås vid ebb eller med båt. Därefter blir ingenting sig likt för Hilary. Han dras som en magnet till Finn trots att de är så olika. Skolans stränga regler gör att besöken inte sker utan en hel del problem. På skolan börjar ryktesspridningen om vad det är Finn gör under sina mystiska försvinnanden.

Det är svårt att förstå vad det är som får Hilary att envist klamra sig fast vid de korta besöken. Är det behovet av en vän, kärlek eller bara längtan efter ett annat liv? Trådarna är många och det är fascinerande att läsa Meg Rosoffs skickligt berättade historia som får en helt annan vändning än jag kunnat ana.

Jag ville läsa och läsa mer för att se hur det skulle gå. Slutet blev som sagt var oväntat vilket jag tyckte var spännande. Jag kom att tänka på Peter Pohls Janne min vän. Det finns en viss likhet i berättelserna.

Meg Rosoff har tilldelats 2016 års ALMA-pris i litteratur. Hon skriver fängslande och hennes böcker är olika sinns emellan men alla handlar om hur det är att vara ung och hur märklig världen kan tyckas vara.