De tre små vargarna och den stora stygga grisen

De tre små vargarna får lära sig att akta sig för den stora stygga grisen. De försöker bygga stadiga hus som ska stå emot grisens attacker. Förutom att huffa och puffa tar den stora grisen till drastiska metoder för att förstöra vargarnas hus.

Det hjälper inte att de bygger med tegel, med betong eller förser sitt hus med stängsel, larm och taggtråd. Grisen är obönhörlig. Han tar till slägga, tryckluftsborr och dynamit! Vargarna ger nästan upp. De bygger ett vackert hus av blommor. Kanske inte så hållbart, men det var inte de andra heller trots sitt massiva yttre. Det här huset är i alla fall vackert och doftar gott. När allt ser hopplöst ut vänder det äntligen. Likt tjuren Ferdinand blir grisen snäll och god när han känner doften av blommorna. En helt ny sida kommer fram. Äntligen kan de bli vänner.

Som ni märker är det en drastisk omarbetning av en välkänd saga. Greken Eugene Trivizas är omtyckt i sitt hemland och har fått många priser och utmärkelser för sina böcker, även internationellt. Helene Oxenbury står för de vältalande teckningarna. Boken är humoristisk i all sin tydlighet.

Jag tycker om den. Det känns lite otäckt och överdrivet med alla grymma metoder grisen tar till. Dessutom är han tecknad som väldigt stor i förhållande till vargarna. Han ser verkligen grym ut. Vad jag kan förlika mig med är känslan och beundran för blommor. Inte för att jag känner mig grym och elak annars, men blommor gör mig både glad och väcker en estetisk sida hos mig. Jag skulle så gärna vilja tro att det går att locka fram en snäll och trevlig sida hos alla med lite skönhet. Dessutom blir det en tankeväckare för oss vuxna. I dagens samhälle är det många vars hem alltmer liknar en borg där vi förskansar oss med larm och andra skyddsåtgärder. Det kanske bara spär på rädslan att råka ut för något. Tillit och gemenskap är kanske melodin.

Jag tror den här boken kommer bli en favorit hos många barn. Den kittlar nerverna och fyller det där underliga behovet av skräckblandad förtjusning vi människor har.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristin Andersson den 23 oktober 2012