Dansat med lyckan

Edith Piaf upptäcktes av en nattklubbsdirektör när hon som ung utfattig flicka sjöng för småslantar i ett gathörn i Paris.

Det här är Edith Piafs egen berättelse om sitt minst sagt dramatiska liv. Hon upptäcktes av en nattklubbsdirektör när hon som ung utfattig flicka sjöng för småslantar i ett gathörn i Paris. Han gjorde henne till stjärna, men blev kort senare mördad – och Piaf misstänktes för mordet! Det är bara upptakten till denna synnerligen intressanta artistsjälvbiografi som nu utkommer för första gången på svenska.

Edith Piaf (1915–1963) är en av alla tiders största stjärnor. Kroppsligen en spröd, fågelnätt kvinna (Piaf betyder sparv) som kämpade med drog- och alkoholproblem och som ödet behagade tilldela en levnadsbana fullständigt belamrad med olyckor. Själsligen ett formidabelt ymnighetshorn av sång och musik med en trollbindande närvaro i sin röst och en sällsam förmåga att förmedla själva essensen av livskänslan i sina storslagna atmosfärpenetrerande sångstrofer. En vorden legend redan i sin livstid.

Sina första lärospån som underhållare drog hon tillsammans med sin pappa Louis Gassion, som var ambulerande gatuartist, främst akrobat. Han drog från stad till stad och rullade ut sin lilla matta ("sin näsduk") på torget och utförde sina konster och trick. Efteråt gick lilla Edith runt med tallriken och bad om pengar från publiken. En dag kom infallet att hon skulle sjunga en liten visa innan hon började samla in pengar. Genast fördubblades intäkterna – sen dröjde det inte länge förrän hon var huvudnumret.

Hon berättar om Marlène Dietrich och andra nära artistvänner, t ex Yves Montand, som Piaf delvis själv matchade fram. Hennes stora kärlekar var flera, Jacques Pills gifte hon sig med men fumlade bort, Marcel Cerdan, boxningsvärldsmästaren lämnade fru och barn för att gifta sig med Piaf, men dog i en flygkrasch över Atlanten. Även den katastrofen lyckades Piaf resa sig ifrån.

Text från Bakhåll förlag.

Målgrupp:

Taggar:

den 27 december 2010