Cykelmysteriet

Visst är cykelsporten ”smutsig”, full av doping, men så smutsig som den verkar vara i Martin Widmarks Cykelmysteriet har man svårt att tro.

Det är dags för Vallebys cykellopp. Lasse är anmäld. Prissumman är 10 000 kronor. Det handlar om att cykla 3 varv på en bana som börjar och slutar på torget i Valleby. Av fyra anmälda ska det visa sig att tre inte har rent mjöl i påsen. En hårt prövad polismästare utser den ene segraren efter den andre, innan rätt segrare kan koras, Lasse själv. Fuskmetoderna består i att kasta ut häftstift på vägen. En deltagare genar över en camping. Och har man en tvillingsyster så kan man själv cykla de två första varven och låta en utvilad tvillingsyster ta hand om sista sträckan. Men allt detta går ju att leda i bevis, åtminstone om man tillhör en detektivbyrå, vilket Lasse och Maja gör.
Det är fantasifullt berättat, och brotten som begås är inte värre än att straffet blir att förövarna får skämmas för vad de gjort. En eloge till finaste illustrationerna. Helena Willis gör dekorativa konstverk av Valleby med omnejd. Bilderna präglas av detaljrikedom, vackra harmoniska färger, lekfulla linjer. Bilderna återger landskapet, staden loppet går av stapeln i, och även några av stadens många invånare hinner sätta sin prägel på berättelsen.
Staffan på biblioteket i Solna C

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 5 december 2013