Brighton Rock

Möt Pinkie, en rakbladssvingande 17-årig gängledare med närmast religiös dödslängtan i 1930-talets Brighton.

Fred Hale har precis kommit till Brighton när han inser fakta; de kommer att döda honom. Hans jobb är tyvärr väldigt tydligt, han måste placera ut en mängd olika små kort som hör till en tidningstävling. Kommer han att kunna gömma sig längs den utstakade vägen kring Brightons nöjeskvarter? Det är förvisso fullt med helgfirande människor, men Fred verkar redan vara förföljd...

I Graham Greenes moderna klassiker från 1938 möter vi den osannolika antihjälten Pinkie, en tonårig gangster med "gamla" ögon som sett det mesta - inkapslade i ett oundvikligt pojkaktigt hölje. När gängets säkerhet hänger på den 16-åriga servitrisen Rose beslutar Pinkie att det bästa sättet att tysta henne på är att inleda ett förhållande med henne. Detta till stort bekymmer för hans egna starkt katoliska grundsyn och känsla av äckel inför fysisk kontakt med andra människor.

Då Ida Arnold, en flyktig bekant till Fred Hale, börjar undersöka Pinkies mörka sidor upptäcks en nedåtgående spiral av våld och mord som snart kan komma att vara helt utom kontroll.

Brighton Rock utforskar människans komplicerade inre, där ont och gott, avsky och begär samsas med våra egna unika personligheter, bakgrunder och genomgående värderingar. Allt förkroppsligat i en till synes fördömd tonåring utan framtid. Vi rör oss i tidlösa teman, som i högsta grad är aktuella även idag. Boken har filmatiserats med Sam Reilly (Control) i huvudrollen och har svensk biopremiär under våren 2011.

Se trailer till filmen Brighton Rock

Målgrupp:

Taggar:

den 14 mars 2011