Boktjuven

En annorlunda men vacker berättelse

Tyskland, 1939. En ung flicka åker tåg med sin mamma och yngre bror, när Döden kommer in i vagnen för att hämta flickans bror. Men det är något med flickan, Liesel, som fascinerar Döden som lurar sig kvar i hennes liv. På pojkens begravning ser Döden när Liesel plockar upp en tappad bok från marken, trots att hon inte själv kan läsa. Det är den första boken hon stjäl, men inte den sista.

Liesel, vars far är kommunist, hamnar i ett fosterhem i en trygg liten by medan hennes mamma försvinner från hennes liv för alltid. Liesels fosterfar lär henne läsa boken som hon stal på kyrkogården, och grannpojken Rudy blir hennes bästa vän och förtrogne. Efter ett bokbål på torget, stjäl Liesel sin andra bok och börjar förstå den ondska som Hitler och nazisterna är kapabla till. Så dyker en ung, judisk man upp vid deras dörr mitt i natten. De gömmer honom i sin källare och lever därefter i ständig rädsla att bli upptäckta, samtidigt som kriget rasar på utanför deras lilla samhälle. 

Boktjuven är skriven på ett väldigt annorlunda sätt jämfört med de flesta böcker, vilket gör den inledningsvis lite svårt att sätta sig in i. Berättaren är trots allt Döden själv, och när "han" berättar denna historia många år efter att händelserna utpspelat sig, hoppar "han" ofta före och mellan dessa händelser. Döden är också nästan besatt av färg och tänker ofta på människor i färger. Men när man har vant sig med dessa egenheter, blir det en underbar berättelse. Kort sagt, så är detta en tragisk, men å så vacker berättelse om kärlek, förlust och hopp.

Finns även som film

 1. The book thief

  Undertitel: Boktjuven
  Språk:
  Engelska Svenska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD