Blommor, grönt och skönt

Röda, gula, vita, blå och så en massa grönt förstås. Följ med till blommornas värld i mina boktips.

Jag tycker om blommor och allt som växer. Ja till och med ogräs bara det är på rätta stället. Rätta stället är inte i min trädgård.

Tecknad rödklöver
Tänk dig en äng med gula maskrosor, vad vackert det är. Jo, ett ogräs brukar jag plantera. Det är Blomman för dagen. I Sverige blir den en fin klätterväxt. I Grekland och andra Medelhavsländer har jag sett den breda ut sig i diken, så där är den ett ogräs. 

Här har jag plockat ihop lite böcker om blommor och plantering som passar från ca 3 år och uppåt. Jag blandar faktaböcker med sagoböcker. Har du ingen egen trädgård finns blommor i naturen och här ges tips på växter du kan odla i kruka på fönsterbrädan.

Kerstin Matz Titta, min första rädisa!
Elin 4 år sår sin första rädisa tillsammans med farmor. Boken berättar om varje månad under året. Du följer vad som händer i naturen och vad man kan göra i trädgården. Boken är placerad på faktaavdelningen, men varje månad är som en liten saga.

Solveig Hellmark  Titta det växer! Trädgårdskalender för alla barn och andra nybörjare.
Den här boken är också en kalender som berättar vad man kan göra varje månad. Tvillingarna Hanna och Edvin, 9 år får tips och hjälp av sin morfar som är trädgårdsarkitekt. I boken kan du läsa hur du kan spara blommorna i kransar, doftpåsar och vad småfåglarna vill ha för vintermat. Det finns tips om kärnor och frön du kan så i kruka från avokado, kiwi och paprika bland andra.
 Svåra ord som har med trädgårdsarbete att göra förklaras i slutet av boken. Där finns också bilder på redskap. Passar barn och vuxna. Och det är roligt om man kan dela intresse oavsett ålder, tycker jag.

Sanna Töringe är en författare som både skriver barnböcker och böcker om trädgård. I många av barnböckerna samarbetar hon med illustratören Kristina Digman som målar blommor och små människolika figurer. Här tar jag med två av hennes böcker, en faktabok och en poesibok.
I Vår hemliga trädgård hittar barnen Zip och Rosa en handelsträdgård bakom ett plank mitt i stan. Trädgårdsmästaren, Polska damen och hippien Janne berättar för dem om växterna och hur de ska skötas. Zip får en påse frön i födelsedagspresent och sedan har Rosa och han fått ett nytt intresse som de berättar om i den här boken.

Årets saga av Elsa Beskow
Boken Snölyktor & smultronstrån innehåller en poetisk vers per månad.  I mindre stil längre ner på sidan finns lite korta fakta om varje växt.
Det bästa som jag vet/ är smultronstrån/och randiga kattungar/och att allt/är som vanligt/när det är sommar. 

En riktig klassiker i sammanhanget är Elsa Beskows Årets saga. Hon måste ha tyckt om växter. Oavsett om de är i sin naturliga miljö eller har ansikten så är de verkligt målade. Är det någon som minns klisterbilderna man satte runt almanacksbladet? Här är många av bilderna med. Varje månad har sin egen vers.

Catarina Kruusval Blommor från Ellen
Ellens mamma fyller år och får många blombuketter så hon fyller nog jämna år. Ingen ser Ellen. Ellen bestämmer sig för att gå ut och plocka blommor till mamma. Hon kommer längre och längre bort. Plötsligt är hon i skogen och hittar inte hem! Hon tröstar sig med några blåbär. Då är det någon som ropar. En enkel bilderbok som barn kan känna igen sig i.

Karin Bergqvist Så doftar blomman
En bilderbok om en blommas livscykel. En liten flicka följer blomman från de första bladen tills den vissnar och släpper sina frön. Det är inte en doftbok som titeln kanske får dig att tro. Du kan läsa varför blommor doftar.

Barbro Lindgren Vi leker att du är en humla handlar inte bara om blommor utan om livet i stort. Det finns många dikter och verser som handlar om naturen. En heter Här växer paddfot. I den dikten kan du lära dig många roliga namn på växter. Vad sägs om ormrot, gåsärt och svinmålla. Titta i en flora så du vet hur de ser ut. Sedan är det bara att gå ut och leta.

en blommas liv
 I bilderboken En blommas liv av Stefan Casta är det blomman själv som berättar. Humleblomstret ser en flicka och hennes hund, men de ser inte blomman hur den än försöker sträcka på sig. Sara Lundberg har gjort bilderna.

På våren börjar allt liv som gömts under snön ta ny fart. Därför kan jag inte låta bli att ta med sagosamlingen Sagor om våren. Sagor och verser och sånger trängs i den här boken som sprudlar av liv. Här hittar du Majas visa, Mellan asfalt och stjärnor av Ulf Nilsson. I Den själviske jätten kan du läsa om jätten som hade en underbart vacker trädgård som han inte ville dela med någon. Den är skriven av Oscar Wilde.

Sist men inte minst måste blomsterkungen Carl von Linné få vara med. Cecilia Sidenbladh och Tord Nygren har skrivit bilderboken Min pappa blomsterkungen. Linné gjorde många resor där han samlade växter och sedan delade in dem i växtfamiljer. Namnen används än idag i hela världen för de är på latin. I den här bilderboken smyger hans dotter Sophia ner i en koffert och gömmer sig. På så sätt får hon följa med på Linnés rea till Skåne. Det mesta har hänt på riktigt, på 1700-talet, men en del har författaren hittat på. Jag tycker det är en bra bok att börja med för att förstå hur det gick till när världens växter fick sina namn.

Nu har du fått lite tips att börja med. Ta på dig stövlarna och gå ut och leta växter eller plantera några frön. Det räcker med en tom mjölkförpackning, lite jord och några fröer. Snart har du några gröna blad eller strån som sticker upp.

Hitta böckerna på biblioteket

 1. Titta det växer!

  Undertitel: trädgårdskalender för barn och andra nybörjare
  Av: Hellmark, Solveig
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Qe
  Finns som: Bok
 2. Snölyktor & smultronstrån

  Undertitel: verser för hela året
  Av: Töringe, Sanna
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 3. Årets saga

  Undertitel: bilderbok
  Av: Beskow, Elsa
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 4. Så doftar blomman

  Av: Bergqvist, Karin
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Fröväxter (Fanerogamer): allmänt
  Finns som: Bok
 5. En blommas liv

  Av: Casta, Stefan
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 6. Sagor om våren

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 7. Min pappa Blomsterkungen

  Undertitel: om Carl von Linné och hans yngsta dotter Sophia som i denna bok får följa med på resan till Skåne den 29 april till den 12 augusti 1749
  Av: Sidenbladh, Cecilia
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Kristin Andersson den 21 januari 2011