Black swan

Prisbelönat psykologiskt drama om en hårt pressad balettdansös med ostabilt psyke som eskalerar då hon får huvudrollen i kompaniets uppsättning av Svansjön.

I Black Swan möter vi Nina, som på vissa sätt kanske uppfyller en del fördomar som kan tänkas finnas om balettdansöser. Nina är en spröd själ i en osäker kropp, utsatt för ständig press att prestera. Trots att Nina är 28 år gammal bor hon fortfarande hemma hos sin mamma. Mamman offrade sin egen balettkarriär när hon blev gravid, och ser Nina som en förlängning av sig själv som hon kan leva igenom.

Den problematiska relationen med mamman och den hårda konkurrensen i balletkompaniet har gjort Nina väldigt själkritisk och psykiskt ostabil. När hon blir uttagen att spela huvudrollen i Svansjön och det samtidigt börjar en ny ballerina som Nina ser som sin konkurrent vid kompaniet börjar en ond cirkel av psykisk instabilitet.

Huvudrollen som Nina spelas briljant av Natalie Portman, som belönades med en Oscar för Bästa kvinnliga biroll för sin prestation. Black swan är välspelad, och ensemblen bidrar till den otäcka krypande känsla som filmen har genomgående. I rollen som Ninas mamma ser vi Barbara Hershey och Vincent Kassel spelar Ninas krävande koreograf.

Målgrupp:

Taggar:

den 23 september 2011