Bibliotek Sundbyberg fyller 100 år!
Texten som följer är en kort historik i urval av Bibliotek Sundbybergs tillblivelse fram till idag:
Innan 1922 fanns här ett arbetarbibliotek i Stockholms arbetarorganisationers regi och ett studiecirkelsbibliotek som ABF drev. Det fanns också ett skolbibliotek. Bokbestånden i dessa bibliotek var små och användes mest av dess medlemmar/skolbarn.
1921 väcktes frågan om att staden skulle driva ett folkbibliotek som var öppet för alla och det gick igenom kommunfullmäktige som gav verksamheten ett anslag på 400 kronor med start 1922. Det första året fick biblioteket husera i bibliotekarie Emil Lundins bostad som hade öppet på torsdagar mellan 18.30-20.00. Efter begynnelseårets slut kunde Lundin redovisa 23 låntagare och 68 boklån.
Bild1: Bibliotekets lokaler till och med 1930.
Bild 2: Föreståndare Nils Emil Lundin och Oskar Berg från styrelsen 1928.
Det är ju klart att det inte gick att bedriva biblioteksverksamhet i någons privatbostad så vad för lokaler kom att bli folkbibliotekets genom åren?
Efter Emil Lundins bostad flyttade biblioteket in i ABF:s bibliotekslokaler på adressen Torget 1 det vill säga vid Sundbybergs torg. Här samexisterade de båda men var 1930 tvungna att flytta till en tillfällig lokal på Sturegatan 21 då det gamla bibliotekshuset revs för att ge plats åt det nya stadshuset. Året 1927 blir köpingen Sundbyberg en stad och fem år senare står stadshuset (idag Story hotell) vid Sundbybergs torg klart och där får nu biblioteket sina nya lokaler. Där blir dom kvar till 1947 när flyttlasset går till gamla biografen Röda Örns lokaler vid Järnvägsgatan 26. Slutligen hamnar biblioteket 2013, där vi är idag, i Signalfabriken.
Bild 3: Biblioteket på Järnvägsgatan, 50-tal.
Bild 4: Järn-Alpha, nuvarande biblioteket i Signalfabriken. Tid: Okänd.
Hur utvecklades filialerna då? Jo, 1949 får stadsbiblioteket två filialer i Duvbo och Ursvik, som under följande år får nyare och bättre lokaler i respektive område. I ett par av stadens skolor byggs sedan nya barn- och ungdomsavdelningar som allmänheten får tillgång till. På åttiotalet lades Duvbo och Ursviksfilialerna tyvärr ned. Som en del av miljonprogrammet och med invigning av Olof Palme 1973 får Sundbyberg ytterligare en biblioteksfilial i Hallonbergens centrum. Efter ett gästspel i Hallonbergens skola, som stängde 2003, är biblioteket tillbaka i samma lokaler igen sedan 2010. Ett biblioteksexperiment i Rissne gav invånarna där ett kommunalt bibliotek under ett par år i slutet av förra århundradet. Det integrerades med Folkhögskolans bibliotek.
Det leder oss till dagens bibliotekssituation i staden och idag har vi två bibliotek kvar, ett i Hallonbergen och ett i centrala Sundbyberg i kvarteret Signalfabriken. Skolbibliotek har vi idag på samtliga kommunala grundskolor det vill säga i Äng-, Duvbo-, Lilla Alby-,Grönkulla-, Ursvik-, Ör- och Kymlingeskolan.
Idag hundra år efter biblioteksstarten har vi lite fler än 23 låntagare och 68 lån, idag har vi cirka 18 000 aktiva låntagare och cirka 250 000 lån (2021).
Bilder från Sundbybergs Museum & Arkiv.
Här kommer en videohälsning från Johan Storåkers (L) Kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sundbyberg.
Om du önskar textning kan du välja det i rutans nedre, högra hörn.