Balladen om en bruten näsa

Bart bor med sin mamma i en lägenhet från ”det sociala”. Hans mamma är inte bara arbetslös, hon är överviktig också, rentav fetlagd. Och vad värre är, hon är alkoholist. Bart har en del favoriträtter, men det händer rätt ofta att det bara serveras finska pinnar till middag.

Men Bart har lärt sig att se livet från den ljusa sidan. ”Det kunde vara värre”, tänker han ganska ofta. Hans mamma tycker ju om honom, vilket hennes dåliga samvete får henne att upprepa. Värre är väl att Bart inte vet vem hans pappa är, eller att han ägnar sig år boxning, trots att han inte kan slå tillbaka ännu. 

En sak är emellertid Bart bra på. Han älskar att lyssna till och att själv sjunga opera. Detta är han noga med att inte berätta för någon. Särskilt inte då skolan ska arrangera underhållningen på sommarfesten. Ada heter flickan som sitter i bänken intill Bart på skolan. Han hjälper henne med läxorna, hon ger honom självförtroende tillbaka. Men när ryktet om hans intresse för opera kommer ut, får Bart svårt att värja sig. Inför andra kan han inte sjunga. Bara inlåst på sin toalett. Och så kan man ju inte uppträda offentligt. Särskilt inte på en sommarfest. Hur mycket läraren än försöker övertala. 

Då är det tur att Ada finns. Hon må vara den som läckt för omgivningen om hans hemliga passion för opera. Men hon kan också styra upp och ge Bart hjälp när han behöver. Varför hon gör det? Guess! Snyggt och prydligt översatt av Sofia Nordin.


Staffan på biblioteket i Solna C