Böcker för unga om andra världskriget

Flygbomber, spioner, judeförföljelse, utbombning, deportering, En svensk tiger, beredskapstid, koncentrationsläger. Här hittar du böcker som utspelar sig under andra världskriget för dig som är ung.

En ö i havet av Annika Thor

Systrarna Steffi och Nelli är tolv och åtta år gamla. De skickas av sina föräldrar till Sverige för att undkomma judeförföljelserna i sitt hemland Österrike. Systrarna vet ingenting om Sverige, bara att de ska bo på en ö i Göteborgs skärgård. De drömmer om en semesterort med palmer längs strandpromenaden, stränder med solstolar och glassförsäljare, ett piano och en hund.

När de kommer fram är ingenting som de väntat sig. Där finns bara hav och sten, sjöbodar och fiskebåtar. Det luktar fisk och ingen talar deras språk. Steffi blir retad för sitt mörka hår och sin brytning och har svårt att försvara sig med sina knappa språkkunskaper. Hon oroar sig för sina föräldrar och längtar till den dag då de ska få vara tillsammans igen - i Amerika.

Fortsättes av Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav.

Ulrike och kriget av Vibeke Olsson

Hur kunde det gå så långt? Andra världskriget har just brutit ut. Ulrike har under sin skoltid blivit utsatt för Hitlers propagandaapparat och är därför vid tretton års ålder en helhjärtad nationalsocialist. Hon tror blint på Tysklands rättvisa och slutliga seger. Utan att ifrågasätta utstår hon bombangrepp, sömnlösa nätter, hunger och kyla.

Hur var det egentligen att leva som ung i krigets Tyskland? Hur kom det sig att så många trodde på nazisternas budskap och blundade för vad som egentligen pågick?

Fortsättes av Ulrike och freden.

Pojken i randig pyjamas av John Boyne

Den nioårige Bruno kommer hem en dag och upptäcker att alla hans saker håller på att packas i lådor. Hans pappa har blivit befordrad och hela familjen måste fl ytta till ett annat hus långt, långt, borta där det inte finns någon att leka med och inget att göra. Ett staket sträcker sig så långt ögat kan nå och på långt håll kan han se de märkliga människorna som staketet skiljer honom från.

Bruno, som drömmer om att bli upptäckare, bestämmer sig för att ta reda på mer om sin omgivning. På sin vandring träffar han en pojke vars liv och situation är helt olika hans egna och deras växande vänskap får förödande följder.

Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian

En modern klassiker! Under andra världskriget evakueras Willie Beech från London till engelska landsbygden. Han hamnar hos Tom Oakley, en gammal enstöring, i byn Little Weirwold.

Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet. Han får äta sig mätt, han får kläder - och han får sova i en egen säng. Han möter snälla människor och får nya vänner. Men det lyckliga livet avbryts när hans mamma plötsligt hämtar hem honom. Dagar och veckor går utan att Mister Tom får något livstecken från Willie. Har någonting hänt honom?

Michelle Magorian har även skrivit boken En liten kärlekssång, som också utspelar sig i England under Andra världskriget.

Texter från Bonnier Carlsen, B Wahlströms, Rabén & Sjögren.

 1. En ö i havet

  Av: Thor, Annika
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Ulrike och kriget

  Av: Olsson, Vibeke
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Pojken i randig pyjamas

  Undertitel: en sorts saga
  Av: Boyne, John
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 4. Godnatt Mister Tom

  Av: Magorian, Michelle
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 5. På flykt

  Av: Orlev, Uri
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från semitiska språk
  Finns som: Bok
 6. Sophie Scholls korta liv

  Undertitel: Vita rosens kamp mot nazismen
  Av: Vinke, Hermann
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok
 7. Kungens barn

  Av: Hartnett, Sonya
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

den 29 juli 2011