Av samma blod

Det är en väldigt fin berättelse Carin Svensson bjuder oss att ta del av. Oscar heter pojken som står i berättelsens centrum, femton år, boende i Västerås. Han lystrar till efternamnet Casale.

Oscar har dåliga betyg, och måste göra ett bra specialarbete för att bli godkänd. Hans gamla släkting Lucia ska snart fylla 100 år. De har god kontakt, och Oscar passar på att intervjua henne om hennes och familjens bakgrund, uppvuxna som de är på Sicilien. Det blir en lång och grym berättelse om Cosa Nostra och maffians grymma härskarmetoder på Sicilien samt i övriga delar av Italien.
 
Författaren gestaltar fint Oscars känslor, och inte minst det faktum att Oscars pappa aldrig velat beröra detta mörka förflutna. Det visar sig att Oscars egen släkt tillhört maffian, och begått fasansfulla grymheter. Författaren förklarar bakgrunden, vilket skapar förståelse för samtliga inblandade, inte minst tack vare det faktum att Lucia fortfarande älskar alla sina döda familjemedlemmar, som hon lämnade för Sverige för mer än trettio år sedan.
 
Erica Jacobsons collageliknande illustrationer har en tydlig pregnans som ger berättelsen liv. Enkelt och lättsamt berättat, i korta strofer, med mycket luft mellan raderna. Lärorikt och drabbande om vårt 1900-tal.


Staffan på biblioteket i Solna C

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: csladmin den 5 december 2013